Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 14 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Bijna helft van de vuurwerkslachtoffers komt door kindervuurwerk: ‘Sterretje kan wel 1100 graden worden’

Elk jaar is het weer een discussie: het vuurwerk tijdens oud en nieuw. De afgelopen twee jaar was er een algeheel verbod, maar dat weerhield veel mensen er niet van om toch af te steken. Dit jaar is het afsteken van sommig vuurwerk weer toegestaan, bijvoorbeeld; het kindervuurwerk. Maar hoe veilig is dat eigenlijk?

Het afsteken van een sterretje door een kind lijkt onschuldig, maar niks is minder waar. 47 procent van de jonge vuurwerkslachtoffers verwondde zich afgelopen jaar door F1-vuurwerk, de categorie waar de bekende sterretjes en ander kindervuurwerk onder vallen.

Geen goed besef van gevaar

F1-vuurwerk is officieel verboden voor kinderen onder de 12 jaar, maar weinig mensen zijn daarvan op de hoogte. “Een kind onder de twaalf jaar oud heeft nog geen goed besef van gevaar. Ook de motoriek is nog niet voldoende ontwikkeld om veilig met siervuurwerk om te gaan. Een ‘onschuldig’ sterretje kan tot wel 1100 graden worden”, vertelt Martijntje Bakker, directeur VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie.

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat afgelopen jaar het letsel door F1-siervuurwerk steeg, want ook al gold er een vuurwerkverbod, F1-siervuurwerk (zoals sterretjes, grondtollen en fonteintjes) was wél toegestaan. 72 procent van de slachtoffers van F1 vuurwerk was afgelopen jaarwisseling jonger dan 15 jaar, waarvan bijna tweederde onder de 10 jaar. Voor VeiligheidNL en het ministerie aanleiding om de kennis over F1-siervuurwerk onder ouders van jonge kinderen te vergroten.

Siervuurwerk zorgt voor letsel

Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: “Siervuurwerk hoort voor veel mensen bij de jaarwisseling. Maar het zorgt ook elk jaar weer voor veel letsel en overlast, ook bij jonge kinderen. We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen en de jaarwisseling zo veilig als mogelijk te laten verlopen.”

Het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat pleit daarom samen met VeiligheidNL voor het terugdringen van het aantal vuurwerkongevallen. Het ministerie start om die reden dit jaar de campagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’. Deze campagne moet kennis bij ouders van jonge kinderen vergroten. In de aanloop naar oudejaarsavond besteden daarom verschillende influencers aandacht aan dit onderwerp.

Bewustwording gevaren van kindervuurwerk

Ook alle basisscholen in Nederland kunnen weer gratis gebruik maken van het lespakket ‘4VuurwerkVeilig’. Dit lespakket maakt leerlingen van groep 7 en 8 bewust van de gevaren van vuurwerk en geeft ze tips voor een veilige jaarwisseling. Aan het lespakket is dit jaar een 4VuurwerkVeilig certificaat toegevoegd. Alle kinderen die het lespakket volgen, ontvangen het certificaat als bewijs. Door het mee naar huis te nemen, wordt het gesprek over veilig vuurwerkgebruik tussen ouder en kind gestimuleerd en wordt de kennis vergroot.

Vanaf twaalf jaar is het kopen en afsteken van F1-siervuurwerk toegestaan, maar dan wel op een veilige manier. Om oogletsel te voorkomen wordt geadviseerd om altijd een vuurwerkbril te dragen bij het kijken naar en het afsteken van dit vuurwerk. Een open vlam kan het product snel ontvlammen. Gebruik daarom waar mogelijk een aansteeklont en lees de gebruiksaanwijzing.

8 x de leukste manieren om oud en nieuw met je kinderen te vieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme