Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Algemeen 10 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Kindervoedingsdeskundige: ‘Kieskeurige eters hebben meer bevestiging nodig dat iets eetbaar is’

Heb jij een kieskeurige eter thuis? Lastig, want hoewel je waarschijnlijk al van alles hebt geprobeerd, zit je misschien wel met je handen in het haar. Dan hebben wij goed nieuws: in dit artikel lees je steengoede tips hoe je hier het beste mee omgaat. Had je dit nou maar een jaar (of meer) geleden geweten.

Iris Vernooij is pedagoog en voedingsdeskundige en geeft in haar nieuwe kookboek Groente voor Kids recepten mee aan ouders om in hun gezin meer gevarieerd groente te eten. En ja, dit geldt ook voor de ouders van kieskeurige eters. Aan Famme vertelt zij waarom dit belangrijk is.

Opvoeding met voeding

“Ik ben pedagoog en kindervoedingsdeskundige, mijn doelgroep was dus altijd al kinderen. Ik combineer de twee nu door middel van een stukje opvoeding met voeding, om gezinnen te ondersteunen. We kunnen wel een gezonde maaltijd op tafel zetten, maar dat geeft nog geen garantie dat een kind dat ook daadwerkelijk eet. Daarom ben ik van mening dat naast de gezonde voeding aanbieden, het ook erg belangrijk is hoe je dat aanbiedt. Bijvoorbeeld door welke sfeer je aan tafel creëert en alles daaromheen.

Uit de praktijk weet ik dat het voor ouders best een uitdaging is om elke keer weer wat te bedenken voor het avondeten, maar ook dat ouders al snel meerdere maaltijden gaan koken, als de kinderen bijvoorbeeld iets anders willen. Daardoor zijn ouders langer bezig met koken, moeten ze er langer over nadenken wat ze eten of neigen ze al snel steeds weer naar hetzelfde. Daar wil ik verandering in brengen en daar is mijn boek uit voortgekomen.

Hapjes van je baby

Het begint allemaal al bij de hapjes van je baby. Het is belangrijk om dan al verschillende groentes aan te bieden, maar ook te blijven aanbieden. Als jij zelf een bepaalde groente eet, geef je baby dan ook een hapje. Dat vergroot de kans dat je kind dat zelf ook gaat eten. Het begint eigenlijk zelfs al in de buik. Tijdens de zwangerschap wordt de eerste smaakontwikkeling aangeleerd en daarna gaat dat door, dus zeker ook bij een baby met de eerste hapjes. In het begin wordt de basis gelegd, dat maakt het zo waardevol om een goede start te maken met vaste voeding.

Het kan natuurlijk altijd zijn dat je kind een bepaalde groente niet lust. Zelf heb je ook je voorkeuren, vind je het één lekkerder dan het andere. Het is heel normaal als een kind iets niet lust of een bepaalde voorkeur heeft voor een structuur of kleur, maar het moet niet zo zijn dat de hele categorie groente wordt uitgesloten. Als dat zo is, heeft dat niet te maken met een persoonlijke voorkeur, maar zit er waarschijnlijk een angst of een spanning achter, waardoor ze dat niet willen eten.

Tips voor kieskeurige eters

Heb je nou echt een kieskeurige of lastige eter? Dan is mijn tip om te kijken naar hoe er wel weer verandering kan zijn. Vaak is er namelijk wel een mogelijkheid tot verandering, maar kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. Geef vooral niet op, blijf het aanbieden en probeer de sfeer zo leuk mogelijk te maken. Dat doe je door zo min mogelijk druk erop te leggen, het kind mag zelf bepalen hoeveel hij of zij eet en als ouder kun je bepalen wat er op het bord ligt. En ook door niet zozeer te focussen op het aantal hapjes, maar over bijvoorbeeld de groente op het bord te praten of gewoon te kletsen over de dag, geeft dat een positieve invloed op de sfeer.

Je kunt ook de structuur aan de voeding veranderen, daar geef ik in mijn boek tips over. Ook is mijn advies om als gezin hetzelfde te eten. Kieskeurige eters hebben meer bevestiging nodig dat iets eetbaar is en door als ouder het zelf ook te eten, laat je zien dat het eetbaar, veilig en lekker is. Dat zorgt ervoor dat kieskeurige eters het sneller ook gaan eten.

Groente op meerdere momenten aanbieden

Ook is mijn tip als het gaat om groente om dit niet alleen bij het avondeten aan te bieden. Daardoor maken ouders het voor zichzelf best wel ingewikkeld, omdat je dan alle groente in één keer moet eten en dat is best wel veel. Aan het eind van de dag zijn kinderen soms vermoeid of overprikkeld en als we moe zijn, eten we ook niet meer op ons best. Dus door groente op meerdere momenten van de dag te eten, maak je het jezelf een stuk makkelijker, maar wordt het ook normaler om groente te eten. Dit draagt ook weer bij aan een gezond eetpatroon en laat je het groente eten niet alleen van het avondeten afhangen.”

Voedingsdeskundige Merel Hoftijzer: ‘Dit kun je doen als je kind altijd alle groenten eruit vist’

kieskeurige eters
Iris Vernooij met haar kookboek. Foto: Fleur Bours Photography

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme