Kinderopvang vaker onveilig: kinderen vallen of lopen weg
Het aantal incidenten op kinderdagverblijven is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. Voor het vierde opeenvolgende kwartaal heeft het Klachtenloket Kinderopvang een stijging waargenomen in het aantal meldingen met betrekking tot onveilige situaties.
In Nederland liepen kinderen weg, vielen ze uit hun bedje of werden ze meegegeven aan de verkeerde grootouders, zo meldt het AD. Ook raakten er afgelopen kwartaal kinderen te water, met één fatale afloop. Belangenorganisaties en experts maken zich zorgen.
Onveilige situaties kinderopvang
Tussen januari en april van dit jaar zijn er bij het Klachtenloket Kinderopvang maar liefst 78 meldingen binnengekomen over onveilige situaties op kinderdagverblijven. Dit aantal is aanzienlijk hoger dan de 54 meldingen in het laatste kwartaal van vorig jaar, de 41 meldingen in de zomer en de 24 meldingen in het voorjaar van 2022.
Ernstige ongevallen
Het afgelopen jaar hebben zich al meerdere ernstige ongevallen voorgedaan op kinderdagverblijven. Zo heeft op 10 maart een tragisch incident plaatsgevonden op De Toverburcht in Arnhem. Een peuter overleed als gevolg van een “medisch incident”. In het Noord-Hollandse Huizen raakte begin april een kind van kinderdagverblijf ‘t Kraaltje te water, met fatale afloop voor het jongetje.
Op 18 april raakte een peuter van een kinderdagverblijf in Zwolle te water. Het kind werd met een traumahelikopter naar het UMC Groningen vervoerd. Gelukkig liep het in Weert goed af toen een 3-jarig kind wegliep bij kinderdagverblijf Happy Kids. Een oplettende buurtbewoonster merkte het jongetje op en schakelde direct hulpdiensten in.
Topje van de ijsberg
De belangenvereniging BOinK, die ouders en oudercommissies vertegenwoordigt in de kinderopvangbranche en politiek, is niet verrast. Voorzitter Gjalt Jellesma: “Wij waarschuwen al een jaar voor een toename van incidenten en vrezen dat dit slechts het topje van de ijsberg is.”
Volgens experts wordt de stijging van incidenten voornamelijk veroorzaakt door het grote personeelstekort in de kinderopvangsector. Op veel locaties is er een schrijnend tekort aan medewerkers, waardoor groepen vaak volledig bezet zijn. Dit zorgt voor aanzienlijke druk op het vaste personeel en leidt tot een hoog ziekteverzuim. Hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink verklaart: “Kinderen krijgen veel vaker te maken met wisselende gezichten in plaats van de vertrouwde juf of meester die hen door en door kent. Dit vergroot het risico op incidenten.”
Tekort aan personeel
Het personeel bevestigt de problemen. Uit een recente peiling van Kinderopvang Totaal onder 700 medewerkers blijkt dat meer dan de helft van hen aangeeft dat het aantal incidenten in de afgelopen jaren is toegenomen. De gemelde situaties variëren van het vergeten van voeding en medicatie, kinderen die uit hun bedje vallen of van de commode, hete soep die over een kindje wordt gemors tot zelfs het per ongeluk meegeven van het verkeerde kind aan grootouders.
BOinK wijst ook op de personeelstekorten als oorzaak van de problemen en benadrukt dat er te veel stagiaires in de kinderopvangsector werkzaam zijn. Sinds januari 2022 staat het kabinet vanwege de grote tekorten toe dat de helft van het personeel uit stagiaires bestaat, terwijl dit eerder één op de drie was.
Kinderopvang veiliger dan voorheen
Hoogleraar Fukkink benadrukt dat de kinderopvang in principe veilig is. Na het misbruikschandaal bij ‘t Hofnarretje in 2010 zijn er veel verbeteringen doorgevoerd op instigatie van de commissie Gunning. Hierdoor is de kans op incidenten aanzienlijk afgenomen. Fukkink wijst op de personeelstekorten als voornaamste oorzaak voor de groei van incidenten.
Hij pleit voor grondig onderzoek naar elk incident om ervan te leren. Fukkink vindt het ook positief dat het kabinet het plan om kinderopvang gratis te maken heeft uitgesteld vanwege de personeelstekorten.
Kinderen stoeien te weinig door het tekort aan mannen in de kinderopvang