Julia van Buuren
Julia van Buuren Kinderopvang 9 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Uitdagingen in de kinderopvang: zo vind je de juiste plek voor je kind

De kinderopvangbranche staat al jarenlang onder druk. Zo zijn er onder andere veel personeelstekorten en lange wachtrijen voor opvangplekken. Hoe ga je als ouder met deze uitdagingen om en hoe vind je de juiste kinderopvang voor jouw kind? Wij vroegen het aan Douwine Koopman. Ze is eigenaar van vier kinderopvanglocaties, een gastouderbureau en lanceert vandaag Dinck.

Dinck is een activiteitenplatform dat is ontwikkeld voor de kinderopvang om de werkdruk te verlagen en de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen.

Kinderopvang is goed voor ontwikkeling

De kinderopvang kan een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren hier namelijk nieuwe vaardigheden, zoals taalvaardigheden, een probleemoplossend vermogen en sociale interactie. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen die naar de kinderopvang gaan, vaak beter leren omgaan met leeftijdsgenootjes. Ze ontwikkelen namelijk betere communicatievaardigheden en worden socialer. “Hierin is de kwaliteit van de kinderopvang wel van belang. Een leidster op een te grote groep kinderen zal niet de begeleiding kunnen bieden die wel nodig is”, vertelt Koopman.

Kinderopvang vinden voor je kind

Koopman kan zich voorstellen dat het tekort aan kinderopvangplaatsen en de lange wachtrijen behoorlijk uitdagend kunnen zijn voor ouders. Daarom geeft zij tips hoe je alsnog de juiste opvangplek voor je kind kunt vinden.

Vroeg inschrijven bij kinderopvang

Zij adviseert ouders om zich vroegtijdig te oriënteren en aan te melden. “Zodra je weet dat je een kind verwacht, is het verstandig om je zo vroeg mogelijk in te schrijven bij een kinderdagverblijf, om zo de kans te vergroten dat je kindje terecht komt bij de kinderopvang van jouw voorkeur.” Ook vooruit plannen is volgens haar belangrijk. “Denk na over de opvangbehoefte op lange termijn, zoals naschoolse opvang. Door vooruit te plannen kun je je kind een langere periode bij één opvanglocatie houden. Dit is niet alleen goed voor het kind, maar het zorgt er ook voor dat je een langere periode verzekerd bent van een plek.”

Kennismakingsgesprek plannen

Heb je eindelijk een kinderopvang gevonden, dan hoop je natuurlijk dat dit een goede plek is voor je kindje. Maar hoe weet je dit? “Ieder kind is verschillend, dat betekent ook dat ieder kind andere behoeften heeft. Het ene kind gedijd goed in een groep, terwijl de andere meer één op één tijd nodig heeft.” Koopman raadt daarom aan om een kennismakingsgesprek in te plannen met verschillende kinderdagverblijven,gastouders of BSO’s waar je nieuwsgierig naar bent. “Je moet het ervaren en voelen. Wat vind je van de inrichting, voelt het schoon en hoe ervaar je de pedagogisch medewerkers? Je weet vaak zodra je binnenstapt: dit past bij mij of niet.”

Koopman raadt wel aan om het kennismakingsgesprek voor te bereiden. Wat is belangrijk om tijdens het gesprek te benoemen? “Je kunt bijvoorbeeld vragen naar de haal-en brengtijden, het dagritme, de activiteiten, voeding en buitenspelen. Ook de flexibiliteit van de opvang kan belangrijk zijn, bijvoorbeeld het ruilen van een opvangdag of het extra aanvragen van een dag of de samenstelling van de groep. Daarnaast kun je vragen of er gebruik wordt gemaakt van een ouder-app of nieuwsbrief om jou als ouder op de hoogte te houden.”

Observeren

Geef tijdens een kennismakingsgesprek je ogen en oren de kost. “Op een goed kinderdagverblijf hoor je kinderen spelen. Observeer daarnaast de medewerkers, heb je daar vertrouwen in? Hoe ziet het spel aanbod eruit, hoe is de buitenruimte ingedeeld, past het bij jouw beeld van een goede kinderopvang?” Het is belangrijk om vragen te stellen en de omgeving goed in je op te nemen en in te laten werken. “Volg je gevoel. Als ouder moet je er vertrouwen in hebben dat jouw kind op een goede plek wordt opgevangen.”

Offerte opstellen

Laat daarnaast een offerte opstellen. Een kinderopvang heeft vaak meerdere contractvormen en dit kan interessant zijn om uit te zoeken. Ook is het volgens Koopman altijd verstandig om een wendag of kijkmoment in te plannen. “Laat je niet overweldigen door de wachtrijen en tekorten, maar kies voor de locatie die jij het meest passend vindt voor jouw kind. Het gaat tenslotte om het gevoel dat je hebt bij een kinderopvang en of jouw kind hier zich hier fijn en veilig voelt.”

Vinger aan de pols houden

Wanneer je dan een opvangplek hebt gevonden, is het verstandig om een een vinger aan de pols te houden. “Kijk rond wanneer je je kind ophaalt: is je kind blij, komt de medewerker vrolijk of juist uitgeblust over? Houd het gesprek open met de medewerkers, valt je iets op, geef het aan. Zo voorkom je onnodige irritaties en weet de opvang wat er speelt.”

Gaat jouw kind voor het eerst naar de kinderopvang? Dit mag je niet vergeten op de eerste dag.

Hoeveel kost kinderopvang in 2024? Alle bedragen op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme