Wat als je kindermishandeling vermoedt bij een vriend(in) van je kind? Expert geeft advies
Opvoeden blijft een lastige kwestie. Elke ouder heeft vragen hoe hij iets het beste kan aanpakken. Daarom stellen we elke week een vraag aan een expert. Deze week geeft Naomi Dessaur, expert op het gebied van de aanpak kindermishandeling, huiselijk geweld, seksualiteit en veilig opgroeien, antwoord op de vraag: wat als je kindermishandeling vermoedt bij een vriend(in) van je kind?
Misschien herken je dit gevoel, misschien ook helemaal niet: het vermoeden dat er sprake is van een niet veilige situatie bij een vriend(in) van je kind, je hebt een vermoeden van kindermishandeling. Dat is natuurlijk al verdrietig genoeg, maar hoe ga je daar dan mee om? Vermoedens zijn nog geen feiten: wanneer mag je je met een ander gezin bemoeien?
Wat als je kindermishandeling vermoedt?
“Als jij aanvoelt dat er iets niet pluis is bij het gezin van het vriendje van je kind, als jij je afvraagt of hij of zij wel veilig opgroeit, moet je als allereerste dat gevoel serieus nemen”, vertelt Dessaur. “Heel vaak vinden mensen het moeilijk te geloven dat zoiets echt gebeurt, ben je bang dat je jezelf iets wijsmaakt wat niet waar is of wil je je niet met een ander gezin bemoeien. Dat is een natuurlijke reactie, maar mijn advies is: luister naar je intuïtie.
Wat je vervolgens kunt doen, is aan het vriendje van je kind vragen: ‘Hoe is het met jou?’ Of je kunt aan je eigen kind vragen of hij/zij er iets meer over kan vertellen. Probeer daarbij het gesprek niet te sturen, omdat er anders misschien een niet-reëel beeld ontstaat. Wat je ook kunt doen, is het vriendje uitnodigen om te komen eten, logeren of samen een dagje uit te gaan. Als kinderen het lastig hebben, is het altijd fijn en belangrijk om steun te ervaren, ongeacht wat er precies aan de hand is. Dit kun je zien als een soort ‘tegengif’ tegen stress en spanning in het leven van een kind.
Veilig Thuis
Als je je echt zorgen maakt, is het altijd verstandig om Veilig Thuis te bellen. Zij geven je advies en kunnen met je meedenken. En als je de ruimte voelt, kun je het gesprek met de ouders van het kind aangaan. Veel ouders mishandelen hun kinderen niet met een kwade bedoeling, vaak komt het door allerlei lastige omstandigheden. De meeste ouders hebben gelukkig de beste intentie met hun kind.
Je kunt met ze praten als je bijvoorbeeld een goede band met ze hebt en denkt dat je hier eerlijk over kunt zijn. Als de vermoedens komen door iets wat je kind heeft verteld, koppel dat dan terug naar de ouders. Vertel wat je van je kind hebt gehoord, belangrijk is daarbij dat je niet veroordelend praat.
Je zorgen delen
Je kunt zeggen dat je je zorgen wilde delen met ze, vanuit compassie, en dat je je afvroeg of het thuis allemaal goed gaat met iedereen. Veel mensen durven deze stap niet te zetten, wat niet raar is, want niet iedereen voelt zich vertrouwd genoeg bij de ouders om dat te doen of ze zijn bang voor negatieve gevolgen voor zichzelf of het kind.
Als dit een stap te ver is, is mijn advies wederom om Veilig Thuis te bellen en hun advies te horen. Je kunt ook anoniem een melding doen bij Veilig Thuis, dan gaan ze de situatie ook onderzoeken of de juiste hulpverlening op gang brengen.
Praat met je kind
Als de vermoedens komen door iets wat je kind heeft gezegd, is het goed om ook met je kind hierover te praten. Je kunt vertellen dat elk gezin anders is, dat elk gezin zijn eigen manieren heeft, maar dat het normaal is dat ouders voor hun kinderen zorgen. Dat kinderen zich veilig, gehoord en gezien moeten voelen.
Laat je kind vooral ook weten dat het goed is dat hij/zij dit aan jou vertelde. En wees ook eerlijk naar je kind over wat je met de informatie gaat doen. Een kind vindt het echt niet leuk als zijn moeder of vader iets achter zijn/haar rug om doet, de volgende keer zal hij niet zo snel alles meer vertellen. En dan ben je nog verder van huis.
Met de ouders bespreken
Wanneer het vriendje zelf iets met je heeft gedeeld in plaats van aan je kind, vergeet dan ook niet om het kind te vertellen dat je dit wel met de ouders moet bespreken, omdat je je zorgen maakt. Als je denkt dat een kind hier onveiliger door wordt of het kind geeft dat aan, dan is Veilig Thuis bellen en met hun overleggen enorm belangrijk.
Wat belangrijk is, of je nu met je kind erover praat, met het vriendje of zijn/haar ouders, is dat je geen oordeel uitspreekt. Wees nieuwsgierig naar het verhaal achter dat wat je hebt gehoord, maar laat je oordelen los voor je het gesprek aangaat. Laat de ouders merken dat het jou erom gaat of het wel goed met ze gaat, dan zullen ze eerder ook open zijn naar jou.”