Opvoeden in het buitenland: ‘Peuters zijn tot 1 uur ‘s nachts wakker’
Je spullen inpakken, een vliegticket boeken en naar het buitenland verhuizen: voor velen klinkt dit als een droom die uitkomt. Maar wat als je kinderen hebt en je ze ook in dat buitenland moet opvoeden? In de praktijk kom je dan voor een aantal haken en ogen te staan. Famme sprak met een aantal lezeressen die hun kinderen in het buitenland opvoeden. Wat de grootste verschillen zijn, laten zij aan ons weten.
Van verlate bedtijden tot bijzondere eetgewoonten: zo voeden moeders hun kinderen in het buitenland op. Wat ze tegenkomen en hoe ze hiermee omgaan, is vaak verrassend anders dan wat ze gewend waren in Nederland.
Opvoeden in het buitenland
We spreken met een aantal moeders die, verspreid over de wereld, te maken krijgen met cultuurverschillen. Ze worden tijdens het opvoeden van hun kinderen in het buitenland geconfronteerd met allerlei andere gewoonten. De vraag is nu: nemen zij deze buitenlandse gebruiken over, of blijven zij vasthouden aan de Nederlandse gewoonten?
Geen kinderwagens in Ghana
Agnes (40): “Ik woon al meer dan tien jaar in Ghana en heb hier mijn drie kinderen gekregen. Eén van de dingen die ik direct van de Ghanezen heb overgenomen, is dat ik geen buggy of kinderwagen gebruik. Ik draag mijn kinderen altijd op mijn rug, en de jongste hangt as we speak ook weer op mijn rug. Het is superhandig en praktisch, en ik begrijp eigenlijk niet waarom moeders in Nederland dit niet ook doen. Ik bind hem op mijn rug, doe het huishouden of ga op pad. Hij kan om zich heen kijken of slapen, en hij voelt dat ik bij hem ben.”
Wijn op jonge leeftijd in Frankrijk
Fabienne (43): “Wanneer je je kinderen gaat opvoeden in het buitenland, kom je achter bijzondere ontdekkingen. Ik woon in Zuid-Frankrijk en hier gaan de kinderen bijvoorbeeld heel anders om met eten dan in Nederland. In Nederland is het bijna taboe voor kinderen om wijn te drinken, maar hier is het heel normaal. Mijn twaalfjarige zoon drinkt af en toe een slokje wijn en mijn dochter van vijftien mag ook een glaasje wijn bij de lunch. Ik weet dat dit in Nederland vaak anders is, maar ik ben het gewend geraakt en zie het als onderdeel van de Franse cultuur, waar het bij het dagelijkse leven hoort.”
Late bedtijden in het Midden-Oosten
Branki (38): “Ik woon in Bahrein, in het Midden-Oosten, en hier draait het leven vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zijn tot heel laat wakker. De meeste peuters in onze buurt spelen bijvoorbeeld rond 1 uur ‘s nachts nog buiten, klaarwakker. Ikzelf houd me niet aan deze late bedtijden en mijn peuter gaat gewoon om acht uur ‘s avonds naar bed. Maar het is soms jammer, want overdag zijn er buiten weinig kinderen om mee te spelen. De speeltuinen in onze buurt openen pas in de late middag en zijn zelfs tot 4 uur ‘s nachts geopend.”
Naschoolse activiteiten in Zuid-Korea
Eva (42): “Ik woon in Zuid-Korea, en hier is het heel normaal om je kinderen al op jonge leeftijd bij bijles en naschoolse activiteiten te betrekken. Mijn zoon van zes heeft nu al extra les in wiskunde en Engels, iets waar ik in Nederland helemaal niet aan had gedacht op zo’n jonge leeftijd. In Nederland is er veel aandacht voor vrije tijd en creatief spel, maar hier in Zuid-Korea is er druk om academisch succes te behalen, zelfs vanaf de basisschool.”
Meer lezen over het opvoeden het buitenland? Lees ons artikel over verschillende gebruiken die ouders in het buitenland toepassen.