Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 2 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

7 redenen waarom kinderen niet willen slapen (en dit kun je er aan doen)

Als volwassene kun je niet gelukkig zijn als eindelijk dat moment aan het einde van een lange dag aanbreekt waarop je naar bed kunt en heerlijk in slaap kunt vallen. Dat maakt het lastig te begrijpen waarom kinderen zich toch zo kunnen verzetten tegen bedtijd.

Dit zijn typische redenen waarom kinderen niet naar bed willen gaan:

1. Je kind is niet moe

Er is niks erger dan je kind in bed leggen terwijl hij nog klaarwakker is. Hij zal er alles aan doen om te voorkomen dat je het licht uitdoet – nog een boekje lezen, nog een laatste glas water drinken, nog even plassen, noem maar op.

Als een dutje te laat op de dag gebeurt, kan het ervoor zorgen dat je kind zich rond bedtijd nog heel fris en alert voelt. Een aanpassing aan de tijd of de lengte van de dutjes overdag, en misschien meer activiteit in de vroege namiddag (zoals buiten spelen), kan je kind helpen om echt moe te zijn als het tijd is om naar bed te gaan.

Slaapt je kind slecht(er) in de zomer bij heel warm weer? Dit kan je doen

2. Je kind is oververmoeid

Vaak worden kinderen vrij vroeg in de avond al moe, maar ouders vinden het dan nog te vroeg om ze naar bed te brengen. Daardoor kan je kind oververmoeid raken en daardoor niet in slaap kan komen.

Kinderen werken op adrenaline en hebben wat hulp nodig om genoeg te ontspannen zodat hun toesten kan veranderen in slaperigheid. Eerder naar bed brengen kan de oplossing zijn, voorafgegaan door een rustige, langere bedtijd-routine.

3. Te druk

Een kind achterna rennen een hele dag wordt zelfs een triatleet moe van, maar deze verbazingwekkende kleine mensen lijken hun activiteiten nooit te wilgenstoppen. De wereld lijkt wel een eindeloze voorraad entertainment voor ze die ook nog een speciaal voor hen is gemaakt. Het idee om een volgende activiteit op te geven (wat het ook mag zijn) om naar bed te gaan, spreekt hen zeker niet aan.

Het creëren van een consistente en aangename bedtijdroutine, en het vermijden van weer een nieuw speelgoedje of activiteit vlak voor het slapengaan, kan wonderen verrichten.

https://www.famme.nl/kinderen-wetenschappers-oorzaak/

4. Te nieuwsgierig

Kinderen hebben soms het idee dat wanneer ze in hun bed worden ‘opgesloten’ er magische dingen gebeuren in de rest van het huis die ze moeten missen. Terwijl ze in bed liggen, luisteren ze naar de stemmen van mensen, naar de televisie en naar andere geluiden in het huis.

Als je het huishouden stil kunt houden nadat je kind in bed ligt en witte ruis geluiden of zachte muziek om verleidelijke geluiden te maskeren, kun je misschien voorkomen dat je nieuwsgierig kind uit bed komt om even te checken wat hij mist.

https://www.famme.nl/10-doorslaaptips-zo-slaapt-jouw-kind-de-nacht-door/

5. Je kind is ergens bang voor

Duistere monsters onder het bed, een heks in de kast, het geluid van honden die buiten blaffen of het gebrul van voorbijrijdende vrachtwagens: vanwege hun opkomende intelligentie en hun actieve verbeeldingskracht is het heel normaal als kinderen angsten hebben wanneer ze op bed liggen.

6. Bij jou willen zijn

De donkere, stille nacht is een tijd waar verlatingsangst bij je kind kan opduiken. Kinderen willen bij de mensen zijn waar ze het meeste van houden en bij wie ze zich veilig voelen. Als ze voor een ‘keuze’ (in hun ogen, tenminste) staan om met hun familie te zijn of alleen te zijn, weten we allemaal wel wat ze liever kiezen.

5 tips van een kinderslaapcoach om je baby beter te laten slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme