Marleen Staal
Marleen Staal Eten 15 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

5 Simpele manieren om je kind minder suiker te laten eten

Suiker en kinderen zijn als bijen en honing. Wat zoet is, is automatisch lekker. We can’t blame them. Als je het idee hebt dat jouw kind aan het stuiteren is door de suiker, wil je misschien graag hem of haar iets laten minderen met de suikerrijke snacks. Alleen, hoe win je deze ‘oorlog’?

Steeds meer ouders letten meer op de suikerinname van hun kind. Een beetje suiker kan geen kwaad, suiker zit nu eenmaal in ons eten, maar als ouder wil je voor je kind niet meer suiker dan noodzakelijk.

Hoewel we zelf ook niet vies zijn van een dropje of zure mat op zijn tijd, lijken zoete snacks niet aan te slepen voor kids. En ja, die kleurrijke kinderverpakkingen helpen nou ook niet bepaald mee om suikerrijk eten minder aantrekkelijk voor kids te maken.

Ook al kun je niks doen aan deze verpakkingen en aan het feit dat suiker nu eenmaal ontzettend lekker (en verslavend) werkt, er zijn wel trucjes om je kind minder suiker te laten eten. Plus, je hoeft het niet alleen te doen, je kan je kind er ook heel makkelijk bij betrekken.

Vervang suikerrijk snoep

Als je kind na een kinderfeestje thuis komt met zakken snoep of altijd zin heeft in een bepaald snoepje waarvan jij liever niet wilt dat hij of zij dat eet, zorg dan dat er gelijk een vervanging is. Vul een pot of lade met snoepjes die minder suikerrijk zijn en laat je kind een snoepje dat hij niet mag, ruilen voor een andere uit de ‘ruilpot’. Zo verbied je je kind niet om te snoepen, maar geef je hem of haar gewoon een andere optie. Zo houd je de controle.

Genoeg keus

Zorg daarbij dat je genoeg gezonde keuzes altijd op voorraad hebt. Bakjes rozijnen of ander gedroogd fruit, mandarijntjes of andere gezonde snacks kun je vaak lekker veel inkopen. Wil je kind iets te snacken? Dan is er meer dan genoeg keus en zit er altijd wel iets tussen dat hij of zij lekker vindt.

Keuzes werken eigenlijk altijd wel goed. Ook bij het ontbijt. Geef je kind bijvoorbeeld drie opties waaruit hij of zij kan kiezen voor het ontbijt. Iets met yoghurt, natuurlijke cornflakes of een boterham met gezond beleg. Ook samen bakken kan hierbij helpen, zoals samen granola maken. Je kunt in één keer een grote voorraad maken en je kind kan tijdens het ontbijt vol trots – doordat hij/zij bij het proces betrokken is – de eigen baksels opeten. En dat is voor kinderen altijd leuk.

Geef het goede voorbeeld

Het is voor kinderen lastig te begrijpen waarom  zij bepaald eten niet mogen en jij als ouder wel. Probeer daarom het goede voorbeeld te geven en sla voor jezelf ook geen snacks in waarvan jij niet wilt dat je kinderen het eten. Of eet dit soort snacks in ieder geval niet op waar ze bij zijn.

Labels lezen

Als je kind oud genoeg is, lees dan eens samen met hem of haar de labels van verpakkingen en probeer deze ook samen te begrijpen. Als in een product 40 gram suiker zit, klinkt dat niet veel, maar als je dit in letterlijke suiker afweegt, dan pas zie je hoeveel het is.

Labels lezen kan dus ontzettend leerzaam zijn voor je kind, omdat hij of zij een duidelijk beeld krijgt van weet wat er precies in eten of drinken zit. Dus is het op andere momenten niet moeilijk om uit te leggen dat je kind iets niet mag hebben, omdat er veel suiker in zit.

Tot slot: praat met je kind

Als je kind niet begrijp waarom je niet wil waarom hij of zij iets niet, zal hij niet snel geneigd zijn er ook naar te luisteren. En dus zal je de oorlog om suikerrijke snacks telkens weer moeten voeren. Betrek je kind in het proces gezondere keuzes te maken. Door samen boodschappen te doen en hem of haar de keuze te geven uit een appel of banaan voor school. Of door samen gezonde koekjes te bakken of samen water met een smaakje en fruit te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme