Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Kinderen 23 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Psycholoog: ‘Kinderen kunnen fantasie-vriendjes herkennen als geesten’

Of jij nu gelooft in geesten of niet, het communiceren met overledenen blijft een mysterieus idee. Volgens wetenschappers bestaan geesten niet, maar hoe verklaren zij dan dat kinderen met onzichtbare spirits praten?

Wellicht heb je het weleens meegemaakt. Je kind durft niet te gaan slapen, omdat hij bang is voor de geesten. Of misschien heb jij je kinderen uren horen praten tegen ‘die mevrouw op de bank’. Dat kinderen met geesten praten, klinkt luguber, maar wat heeft een psycholoog hierover te zeggen?

Kunnen kinderen geesten zien?

Psycholoog Jacqueline Woolley is werkzaam aan de universiteit van Texas en focust zich op het gedrag van kinderen. Ze is voornamelijk geïnteresseerd hoe kinderen het verschil maken tussen fantasie en realiteit. Kinderen hebben namelijk een rijke fantasie en kunnen opgaan in hun eigen bedenksels. Uit onderzoek blijkt zelfs dat zo’n 65 procent van de kinderen een fantasie-vriendje heeft.

Dr. Woolley suggereert dat kinderen deze fantasie-vriendjes kunnen herkennen als geesten: “Vooral wanneer kinderen opgroeien in huishoudens waar veel gepraat wordt over geesten en bovennatuurlijke zaken.” Wanneer er thuis dus veel gepraat wordt over spirituele zaken, zijn kinderen eerder geneigd om hun bedenksels als geesten aan te zien.

Daarbij legt Dr. Woolley uit dat kinderen vaak willen geloven dat hun fantasie werkelijkheid is: “Wanneer je een kind in de zomervakantie vraagt of de kerstman bestaat, zal je een ander antwoord krijgen dan dat je je kind 23 december dezelfde vraag stelt.”

Fantasie-vriendjes

Dat kinderen vriendschap sluiten met hun fantasie-vriendjes is heel normaal. Uit een onderzoek blijkt dat 57 procent van de fantasie-vriendjes daadwerkelijk als ‘mens’ werd geïdentificeerd, en 41 procent werd door de kinderen beschreven als een dier.

Daarbij is het opvallend dat de fantasie-vriendjes vaker voorkomen bij meisjes. Ook gaf 27 procent van de kinderen aan dat hun ouders niet wisten van hun vriendjes. Tot slot lieten kids weten dat niet alle fantasie-figuren vriendelijk waren. Er zijn namelijk daadwerkelijk creaties bij die als ‘gemene geesten’ beschreven werden.

De onderzoekers concluderen dat het voor kinderen heel gezond is om fantasie-vriendjes te hebben. Psycholoog Stephanie Carlson assisteerde tijdens het onderzoek en laat weten dat het hebben van fantasie-vriendjes goed is voor de emotionele en cognitieve ontwikkeling: “Het hebben van fantasie-vriendjes helpt kinderen om abstract te leren denken. Daarbij helpt het kinderen hun eigen identiteit te vormen.”

Breng je kind in een fantasiewereld met een ‘invitation to play’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme