Jonge kinderen met een bolle buik: hoe komt dat?
Tijdens de zomermaanden lopen kinderen vaak rond in hun bijna-blootje. Op het strand of rondom het zwembad kan het dan opvallen dat je dreumes een bolle buik heeft, terwijl andere kindjes dit niet hebben.
Kan dit kwaad en hoe komt je kind eigenlijk aan die bolle buik die lijkt op de bierbuik van een oud mannetje? Dat leggen we je hieronder uit.
Bolle buik als een oud mannetje
Laten we vooropstellen dat in de meeste gevallen een bolle buik bij kinderen tussen de drie en zes jaar geen kwaad kan. Heel soms heeft het bolle buikje te maken met overgewicht, maar in dat geval is het hele kind chubby. Dan zie je huidplooien en lichaamsvet op meerdere plekken zoals armen en benen. Heeft je kind een slank postuur, maar wel een bolle buik die zacht en rond is, dan is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand.
Meestal is het de houding waarvan je dreumes een bolle buik krijgt. Jonge kinderen die net een beetje gaan lopen, staan vaak nog met een holle rug waardoor het buikje naar voren komt. Dat kan er best grappig uitzien: als een oud mannetje met een bierbuikje. Ook kan het zijn dat de buikspieren nog niet goed ontwikkeld zijn. Dat is verder geen probleem en komt vanzelf. De nog slappe buikspieren houden de organen dan niet tegen, dus die komen naar voren en zo ontstaat een bolle buik. Vaak is dan het buikje in de ochtend wat platter dan in de avond.
Wanneer wel zorgen maken om de buik van je kind?
Je kind heeft dus niet de bierbuik van papa of opa overgenomen en vaak is je kind ook niet ziek. Zolang het buikje maar zacht is en niet gevoelig. De bolle buik verdwijnt dan ook vanzelf weer.
Heeft je kind wel een dik buikje dat hard aanvoelt of pijnlijk is, dan is een bezoekje naar de huisarts natuurlijk wel verstandig. Je dreumes zou bijvoorbeeld intolerant kunnen zijn voor lactose of gluten. De huisarts kan dit onderzoeken of je krijgt een doorverwijzing naar een specialist. Geeft je kind aan pijn te hebben, neem dan altijd contact op met een zorgverlener.
Wat als je kind meer weegt dan gemiddeld? Alles wat je moet weten over overgewicht bij kinderen