Kinderdagverblijven en BSO’s sjoemelen met uren om omzet te verhogen
Veel kinderdagverblijven en BSO’s gebruiken trucjes om de omzet te verhogen, dat meldt de NOS vandaag. Zo worden er op verschillende manieren extra uren in rekening gebracht.
De organisaties kiezen ervoor om de uren op creatieve manieren te verhogen, in plaats van dat ze het uurtarief verhogen. Dit doen ze bewust, want wanneer ze het uurtarief verhogen boven de 10,25 euro per uur, zal alles boven dat bedrag niet meer vergoed worden. Wanneer ze echter extra uren rekenen, ontvangen de ouders daarover wél kinderopvangtoeslag. Oftewel, de ouders hebben er geen last van, ze lijken goedkoper dan concurrenten, maar de organisatie draait wel meer omzet.
Kinderopvang rekent extra uren
Dit jaar is het ook makkelijker geworden om op deze manier de omzet een handje te helpen, omdat de kinderopvangtoeslag niet meer gekoppeld is aan het aantal uren dat ouders werken.
Vooral nu aan het einde van het jaar, zijn kinderopvangorganisaties geneigd om de jaaromzet nog een zetje te geven. Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, zegt daarover tegen de NOS: “Ze voeren bijvoorbeeld betaalde ruildagen in, verlengen openingsuren of verplichten ouders in BSO’s ook in de zomervakantie heel veel uren af te nemen.”
Ook worden bijvoorbeeld uren tussen kerst en oud en nieuw doorberekend, terwijl de opvang dan gesloten is.
Niet zonder risico
Toch zijn deze praktijken voor ouders niet geheel zonder risico. Het is namelijk verboden voor kinderopvangorganisaties om meer uren in rekening te brengen dan ouders kunnen afnemen (dus bijvoorbeeld als ze gesloten zijn). Doen ze dat toch, dan kunnen ouders uiteindelijk te maken krijgen met terugvorderingen.
Niet instemmen met wijzigingen zoals het toevoegen van extra tegoeddagen of het doorbetalen van vakanties is alleen vaak geen optie voor ouders. Belangenorganisaties zien namelijk dat ouders steeds vaker onder druk worden gezet om in te stemmen met dit soort veranderingen. Organisaties dwingen ouders om contracten te tekenen, met de mededeling dat hun kind anders geen plek meer heeft op de opvang.
In een tijd waarin het sowieso al lastig is om kinderopvang voor je kind(eren) te vinden, is dit natuurlijk een behoorlijk dreigement.
Toch lijkt de kans dat ouders hierop afgestraft worden klein. Het is namelijk niet duidelijk of en wie controleert of een kinderopvang daadwerkelijk alle uren die ze berekenen ook echt open is.