Elianne van De Pot Op: ‘Wachten tot ze er klaar voor zijn is een fabel van de luierindustrie’
Het lijkt een trend te zijn onder ouders: geen zindelijkheidstraining meer, maar wachten tot je kind zelf aangeeft op het potje te willen plassen. Elianne Leeffers, CEO en founder van de app De Pot Op, denkt daar anders over. Volgens haar kun je met een kind van achttien maanden al beginnen met zindelijkheidstraining. Redacteur Laurien sprak Leeffers voor Famme.
Ik moet toegeven dat ik ook voor het principe ben van zindelijk worden als het kind er zelf klaar voor is. Mijn twee oudste kinderen waren zindelijk toen ze drie jaar waren. Ze gaven beide zelf aan dat ze geen luier meer wilden. En ze toonden oprechte interesse in het potje en vrij snel daarna gingen ze alleen nog maar op het toilet. Een van de twee jongens sliep zelfs meteen zonder luier en op een zeldzaam ongelukje na is hij dag en nacht zindelijk.
Zindelijkheidstraining bij 18 maanden
Voor mij werkt dit dus heel goed, maar volgens Leeffers kan ik met mijn dochter van achttien maanden nu beginnen met zindelijkheidstraining. Dat zou me heel wat luiers en dus uitgaven schelen.
Leeffers: “Je hoeft niet te wachten. Dat is een fabeltje dat de wereld in geholpen is door de luierindustrie. Dat is een miljardenindustrie. Als kinderen twee jaar later zindelijk zijn, betekent dat twee jaar langer luiers verkopen. De meeste kinderen zijn er echter eerder klaar voor en dat is te zien aan andere signalen dan belangstelling voor het potje of de wc. Maar veel ouders herkennen die signalen niet of zijn bang om iets te forceren.”
Vele kinderen waren al zindelijk bij 12 maanden
Ik vroeg Leeffers wat die andere signalen dan zijn. Mijn 1,5-jarige dochter toont namelijk vooral interesse in het toilet, wanneer de bril omhoog staat en ze met een bakje water eruit probeert te vissen. Leeffers vertelt me dat in de jaren ’40 de meeste kinderen rond een jaar al zindelijk waren. En ook haar eigen drie kinderen waren zindelijk op een leeftijd van ongeveer achttien maanden. Haar dochtertje zelfs al toen ze vijftien maanden oud was.
“Je kindje moet in ieder geval kunnen zitten, staan en lopen”, zegt Leeffers. “Sommige kinderen geven op deze leeftijd zelf al aan dat ze een vieze luier hebben. Praten hoeft je kind nog niet te kunnen, maar communiceren wel. Dat kan ook met gebarentaal, door te wijzen bijvoorbeeld. En je kindje moet korte, makkelijke instructies kunnen begrijpen.”
Klaar als ouders
Ook de ouders moeten er klaar voor zijn, want het is best intensief de eerste tijd. Ook is het een frustrerend proces waarbij veel ongelukjes gebeuren. “Eigenlijk is het net als leren lopen”, zegt Leeffers. “Dat gaat zonder dwang of druk. Net als met het trainen van de zindelijkheid. Je gaat de luier afleren en het potje aanleren. Zodat je kind de associatie gaat maken dat het iets in het buikje voelt en vervolgens zelf naar het potje gaat. Als ouder help je je kindje daarbij. Het werkt dus hetzelfde als: speelgoed hoort in de mand, ik zit op die stoel en poep en plas moet op het potje.”
Om ouders en het kind hierbij te helpen ontwikkelde Leeffers de app De Pot Op. Op een toegankelijke manier ga je met je kindje aan de slag met zindelijkheidstraining. Je test eerst of je kindje er klaar voor is en vervolgens of je er zelf klaar voor bent. Daarna coacht de app je in vijf simpele stappen door het proces van zindelijk worden: “Het ene kind geeft na een paar dagen zelf aan dat het naar het potje moet, bij het andere kind duurt dit wat langer.”
Binnenkort zal ik de app met mijn dochter van anderhalf gaan uitproberen en onze ervaringen met jullie delen.