Door dit woordje vaker te gebruiken, geef je je kind meer zelfvertrouwen
Is jouw kind verlegen en laat ‘ie weinig van zijn persoonlijkheid aan de rest van de wereld zien? Of hoor je vaak dat hij denkt dat hij ‘iets niet kan’? Volgens onderzoekers begint je kind zelfvertrouwen leren met een simpel woordje.
We verklappen alvast: dat woordje is ‘ja’.
Je kind zelfvertrouwen leren
Het heeft allemaal te maken met Yes Brain-principe dat is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het principe blijft niet verborgen in de wetenschappelijke artikelen; er is een boek over verschenen.
Het uitgangspunt is dat kinderen leren om zich open te stellen voor nieuwe kansen. En bovendien zich op hun gemak voelen om hun eigen identiteit en alle potentie die in ze zit, te ontwikkelen.
Het nee-brein
Volgens de schrijvers en onderzoekers gaan hersenen die afgesteld zijn op een ‘nee-reactie’ anders om met de gebeurtenissen in het dagelijks leven.
Dan Siegel, dokter en co-auteur van het boek, deed een oefening waarbij het woordje nee centraal stond. Een groep volwassenen moest hun ogen sluiten terwijl Dan telkens nee tegen ze zei. Vervolgens zei hij een paar keer vriendelijk ja tegen het publiek.
Wat bleek? De deelnemers gaven aan zich afgewezen, overstuur en defensief te voelen. Volgens de doktoren laat hun reactie zien dat nee ervoor zorgt dat je jezelf wilt beschermen en je meer gaat afsluiten van de buitenwereld.
Je kind zelfvertrouwen leren met het ja principe
De proefpersonen werden ook gevraagd naar hun gevoelens toen ze het woordje ja hoorden. Ze voelden zich kalmer, relaxter en meer open voor een gesprek met Dan.
Volgens de wetenschappers zorgt het horen van ja of positieve woorden ervoor dat de delen in ons brein die onze sociale betrokkenheid regelen gestimuleerd worden. Door vaak positief benaderd te worden, ontwikkelen moed, doorzettingsvermogen en creativiteit zich makkelijker bij je kind, aldus de wetenschappers.
Een kind zelfvertrouwen geven kan volgens de wetenschappers dus zo simpel zijn als ja zeggen. Voortaan misschien iets vaker ja zeggen, dus? Behalve tegen elke dag patatjes bij het avondeten natuurlijk.
5x andere manieren om ‘doe eens rustig!’ tegen je kind te zeggen