Met deze 4 tips leert je kind zichzelf te vermaken
Hoe fijn is het als je kind niet afhankelijk is van jou met spelen, maar zichzelf ook een tijdje kan vermaken. Kan jij even een boek lezen, de was opvouwen of wat mails wegwerken van je werk.
Maar wat als je kind zichzelf niet kan vermaken? En jij de hele tijd ‘de pineut’ bent om als vermaak te dienen voor je mini, met als gevolg dat je nergens aan toe komt en geen tijd voor jezelf meer over hebt in een dag. Dat kan anders!
Zo leert je kind zichzelf te vermaken
Met deze tips leer jij aan je kind hoe het zichzelf (voor even) kan vermaken.
Een eigen speelplek
Richt in huis een eigen speelplek in voor je kind, een plek waar je kind zich terug kan trekken in zijn eigen fantasiewereld. Dit kan gewoon in een overig hoekje in de woonkamer. Zet er wat uitnodigend speelgoed neer voor zijn leeftijd, bijvoorbeeld bouwblokjes, een treinbaan, een poppenhuis, een bak met klei of kinetisch zand en speelfiguurtjes of een pop.
Niet te veel, want dan kan je kind geen keuze maken. Zet eventueel een invitation to play, klaar. Hoe je dat doet lees je hier. Zodat je kind wordt uitgenodigd voor een fantasiespel.
Zelf leren spelen
Vraagt je kindje weer of je met hem komt spelen? Ga er dan even bij zitten, maar laat je kind leiden in het spel. Hij neemt jou mee in zijn fantasiewereld, geef hem dan ook die ruimte. Als hij op een gegeven moment zelf speelt, kan je rustig iets anders gaan doen. Onthoud wel dat jonge kinderen zichzelf nog niet heel lang kunnen vermaken: van 15 minuten bij peuters tot een half uur bij kleuters.
Blijf in de buurt
Verwacht niet van je peuter of kleuter dat hij rustig de hele middag op zijn kamertje gaat spelen, maar zelf spelen terwijl jij in de buurt bent kan natuurlijk wel. Leg uit dat jij even de was gaat doen of gaat koken, maar dat je bij hem in dezelfde ruimte bent en blijft. Dat stelt je kind gerust.
Vaste zelf-speel-momenten
Plan elke dag een vast moment in waarop je kind zichzelf even dient te vermaken. Bijvoorbeeld aan het einde van de dag als je gaat koken, of net na schooltijd na wat drinken en eten.
En zorg ook voor momenten waarop jullie wel even samen spelen, tekenen, knutselen of een rollenspel spelen. Dit is goed voor sociale vaardigheden bij je kind en voor zijn taalontwikkeling.
Een baby en peuter in huis? Deze 5 activiteiten kunnen ze samen doen!