Wat als je kind niet alleen wil gaan slapen?
Slapen en kinderen is geen beste combinatie, zo blijkt wanneer je eenmaal kinderen hebt. En geloof ons, er zijn echt baby’s die snel een hele nacht doorslapen of kinderen die je in bed legt en heerlijk zelf tot een uur of 9 gaan slapen. Maar helaas zijn dat wel uitzonderingen op de regel. Wat doe je bijvoorbeeld als je kind niet alleen wil slapen?
Elke ouder krijgt wel eens te maken met slaapproblemen bij kinderen. Bijvoorbeeld nachtangsten, dromen, vroeg wakker worden of slaapwandelen, maar wat als je kind niet alleen wil gaan slapen en je er elke avond weer (lang) naast moet zitten?
Je kind wil niet alleen gaan slapen
Vindt jouw kind het lastig om alleen te gaan slapen en moeten jij of je partner dus altijd bij hem zitten of zelfs liggen tot hij slaapt? Dat kan best vermoeiend zijn voor jullie. En voor je kindje ook, want waarschijnlijk roept hij een van jullie op het moment dat hij even wakker wordt ’s nachts en merkt dat je er niet meer zit… En dan begint het riedeltje opnieuw of leg je hem voor het gemak tussen jullie in. Dat je kind niet alleen wil gaan slapen heeft vaak te maken met een vorm van verlatingsangst.
Tips voor een fijne nachtrust voor je kind
Natuurlijk is het voor je kindje fijn om een plek te hebben waar hij voor zijn gevoel veilig is. Bijvoorbeeld een eigen kamer, of een kamer gedeeld met een broertje of zusje of bij jullie. Waar dan ook, zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is en dat het donker is. Een nachtlampje kan je voor je kind aan houden als hij dat fijn vindt. Beweging en buitenlucht zorgen ervoor dat slapen makkelijker gaat bij je kind, ga dus overdag lekker naar buiten om uit te waaien. Je kind kan moeilijk slapen als hij overprikkeld is, dus ontprikkelen is key.
Dat kan door even te douchen of badderen voor het slapengaan, een korte massage te geven of even te kletsen over de dag en zijn gevoelens. Stel een vast bedritueel in, bijvoorbeeld douchen, pyjama aan, tandenpoetsen, haartjes kammen, een boekje (voor)lezen en dan lekker gaan slapen.
Wat kan je doen als je kind niet alleen wil gaan slapen
Je kan je kind aanleren om wel alleen in slaap te vallen door het probleem niet alleen te willen gaan slapen aan te pakken. Dit heeft wel wat tijd nodig, maar werkt vaak goed. Probeer je kindje elke avond rond dezelfde tijd naar bed te brengen en zorg voor een fijne nachtrust voor je kind met bovenstaande tips. Blijf vervolgens in de kamer, maar probeer geen oogcontact meer te maken en niet meer te praten tegen je kind nadat jullie welterusten hebben gezegd.
Elke dag of elke twee dagen ga je een stukje dichterbij de deur zitten, op de grond dus een dekentje of kleedje is handig, tot je kindje slaapt. Elke keer ietsje verder en tot je uiteindelijk in de gang zit of misschien zelfs wel op de trap. Doe dit in kleine stapjes zodat je kindje er aan kan wennen en weet dat je in de buurt bent. Als het goed is leert je kind op een gegeven moment dat jij altijd in de buurt bent en dat hij dus veilig kan gaan slapen. De kans is groot dat hij je ’s nachts ook minder snel zal roepen, omdat je niet opeens weg bent.
Tips voor als een ouder kind niet alleen wil gaan slapen
Oudere kindjes begrijpen al veel, je kan dus best met hem praten over het niet alleen in slaap willen vallen. Mocht er geen slaapprobleem zijn, maar vind je kind het gewoon lastig om in z’n eentje te gaan slapen, dan kan je bovenstaande methode proberen. Wat je ook een tijd kan proberen is je kind wat later naar bed te brengen zodat jullie even tijd met hem samen hebben in de avond.
Zorg ervoor dat dit een rustig moment is en geef je kind positieve aandacht. Door de late bedtijd zal je kind moe zijn en sneller inslapen. Lukt dit goed, dan kan je de bedtijd steeds weer ietsje naar voren halen en kijken hoe dat gaat met inslapen. Zo neem je je kind serieus en geef je hem het vertrouwen dat hij best alleen kan gaan slapen.
Dit artikel verscheen eerder op JM Ouders.
3 fijne ontspanningsoefeningen voor je kind om makkelijker in slaap te vallen