Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 27 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat als je kind altijd vraagt om snoep en ongezonde snacks?

“Mag ik een snoepje?” Iedere ouder hoort het wel eens, maar wat als je kind de hele dag door om zoetigheid en ongezonde snacks vraagt? Komt je kind dan iets tekort in zijn voedingspatroon, vraagt hij het omdat hij snoepen gewoon lekker vindt, of lust hij echt niets anders? Dit kunnen de redenen zijn dat je kind altijd om snoep of ongezonde snacks vraagt.

Dat kan onschuldig zijn, maar er kan ook wat meer achter zitten.

Altijd om snoep en snacks vragen: waarom doet een kind dat?

Er kunnen verschillende redenen achter zitten. Kindervoedingscoach Catherina Carvalho legt de belangrijkste uit.

Tekort aan voedingsstoffen

“Vaak is de drang naar iets zoets of ongezonds een signaal vanuit het lichaam dat er ergens een tekort aan is”, zegt Carvalho. “Bijvoorbeeld, als er een tekort aan magnesium is vraagt het lichaam om die voedingsstof. Als volwassene maar ook als kind kan dan de zin in chocola toenemen, omdat cacao een bron van magnesium is. Kinderen die vaak een snaaidrang hebben, eten wellicht ook te weinig gezonde vetten en eiwitbronnen.”

Peuter? Natuurlijke voorkeur voor zoet

Is je kind een peuter, dan kan het goed kloppen dat je kind een voorkeur heeft voor zoete dingen en daar dan ook regelmatig om vraagt. Hun smaakpapillen zijn nog heel anders dan die van volwassenen, en deze jonge kinderen hebben een natuurlijke voorkeur voor zoete dingen, zegt Carvalho. “Met bittere en zure smaken hebben ze wat meer moeite. Het kan dus ook zijn dat het om een fase gaat waar je kind vanzelf weer overheen groeit.”

Eigen wil ontdekken

Snoep en chips zijn natuurlijk ook gewoon hartstikke lekker af en toe. Weet je zeker dat je kind een gezond en gevarieerd voedingspatroon heeft, dan kan het constante vragen om snoepjes en ongezonde snacks ook te maken hebben met het feit dat je kind zijn eigen wil aan het ontdekken is, en kijken hoe en wanneer hij zijn zin krijgt. “Hij kan je grenzen dus aan het uittesten zijn. Heb je ooit een paar keer ‘ja’ gezegd op een lolly na de lunch, dan kan het goed zijn dat je kind hier regelmatig weer om vraagt om te kijken of hij het kan krijgen.”

Wennen aan nieuwe smaken

Niet alle kinderen zijn weg van een groentecurry, sushi of geitenkaas de eerste keer dat ze het op hun bord krijgen. “Het vaak in contact komen met nieuw eten en nieuwe gerechten is dĂ© sleutel tot succes om je kind meer te laten lusten” legt Carvalho uit. “De kunst is dus om je kind gewoon nog een keer dat gezonde, nieuwe gerecht voor te schotelen, ook al nam hij de eerste keer maar Ă©Ă©n hapje. Door steeds vaker in contact te komen met nieuw en gezond eten, zal je kind het uiteindelijk waarschijnlijk gaan eten en lusten. Zo help je je kind dus over zijn zoete voorkeur heen te komen.”

Er zijn geen duidelijke grenzen

“Heb je een fase gehad dat je je kind een snoepje of chips gaf iedere keer dat ze daarom vroegen, op vakantie bijvoorbeeld? Dan kan je kind nu denken dat er geen grenzen zijn wat betreft snoepen en zullen ze er het liefst de hele dag door om vragen.”

Snoep als beloningsmiddel

“Weet je kind dat hij vaak een snoepje krijgt als beloningsmiddel? Dan kan je kind iedere keer dat hij zijn speelgoed opruimt of zijn bord goed leeg eet denken: ha, nu krijg ik een snoepje. Probeer het snoep als beloningsmiddel dan ook te beperken.”

Met deze tips laat je je kind gezonder snoepen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme