Kind vernoemen naar onaardige schoonzus? ‘Een kind is zijn eigen persoon’
Op Facebook deelden we het dilemma van Rosalie (32). Het dilemma luidde: “Zal ik mijn kind vernoemen naar mijn niet zo aardige schoonzus?” Hier hadden meer dan 300 Famme-lezers een mening over.
En dus delen wij een greep uit de reacties.
Onaardige schoonzus
“Ik ben vijf maanden zwanger en samen met mijn vriend heb ik een kindernaam bedacht. Mijn vriend wil ons kind ook een tweede naam geven, hij wil ons kind vernoemen naar mijn niet zo aardige schoonzus. Mijn schoonzus is lief voor haar broertje, maar voor mij allesbehalve. Ze had hem liever met zijn ex, haar beste vriendin, gezien en is vanaf het eerste moment altijd onaardig tegen mij geweest. Zal ik mijn poot stijf houden en voorkomen dat mijn kind wordt vernoemd naar mijn niet zo aardige schoonzus? Of zal ik mijn vriend zijn zin geven en akkoord geven om er maar vanaf te zijn?”
Meningen van Famme-lezers
Lees hier het hele dilemma van Rosalie. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Rosalie haar dilemma: “Zal ik mijn kind vernoemen naar mijn niet zo aardige schoonzus?”
Slechtste motivatie ooit
Josan – “Ik zou het zeker niet doen om er vanaf te zijn. Dat is de slechtste motivatie ooit. Ik doe niet aan vernoemen, omdat mijn kind zijn of haar eigen persoon is. Dus bij ons was het vanaf het begin duidelijk.”
Echt niet doen
Sanne – “Het is heel belangrijk voor ieder mens en kind dat het een eigen naam heeft, waarin het zijn of haar persoonlijkheid zelf vorm kan geven. Vernoemd worden naar iemand beperkt die mogelijkheden. Vernoemd worden naar iemand waar één van je ouders of beide een hekel aan hebben, legt een heel zware hypotheek op de ontwikkeling van dat kind. Niet doen dus. Echt niet doen!”
Een speling erop
Sylvia – “De tweede naam gebruik je eigenlijk vrijwel nooit. Wij wilden graag onze voorouders verwerken in de tweede naam, dus niet rechtstreeks vernoemen, maar wel een stukje gebruiken, en hebben dat gedaan. Ik zou het dus wel doen, maar wellicht een speling erop, bijvoorbeeld alleen het eerste deel of het laatste deel van de naam. Dit hebben wij bij de middelste gedaan, omdat wij de namen niet mooi bij Lucas vonden, maar een samentrekking van meerdere namen wel.
Als je man welwillend is, zoals hij zo te lezen is, zou ik proberen om als compromis een stukje van haar naam te gebruiken, maar wel zo dat de naam op papier dus niet steeds aan haar doet denken.
Het kan ook zijn dat ze een geweldige tante gaat zijn en jullie kindje dus juist heel blij met haar zal zijn.”
Kom met voorbeelden
Melissa – “Bij mannen moet je met voorbeelden komen. Als je aangeeft dat jij een negatieve associatie hebt bij die naam, dan helpt het wellicht om een voorbeeld te noemen van een naam waar hij een negatieve associatie bij heeft. Ik snap sowieso niet waarom je dit niet bespreekbaar durft te maken.”
Nekharen staan overeind
Truus – “Zal ik mijn kind… Bij die zin gaan al mijn nekharen overeind staan. Volgens mij is het ook het kind van je vriend, dus namen bedenk je samen. Weet je wat de reden is waarom hij juist deze tweede naam wil? Misschien kun je een compromis sluiten, dat jij een derde naam inbrengt van iemand waar jij van houdt?”
Verwijzing naar haar naam
Claudia – “Ik zou het gesprek aangaan met je vriend. Eerlijk zeggen dat je terughoudend bent om jullie kind te vernoemen naar iemand die onaardig is tegen jou. Vraag hem hoe hij het zou vinden als hij in jouw schoenen zou staan? Zou hij zijn kind willen vernoemen naar iemand die hem niet leuk behandeld? Als hij er dan nog steeds op staat, kun je misschien voorstellen om een verwijzing naar haar naam te doen in plaats van haar werkelijke naam. Of jullie kiezen samen twee á drie namen die jullie beide mooi vinden en laten zijn zus de definitieve naam kiezen?”
Geen voorstander
Ina – “Ik ben ook vernoemd, met mijn enige naam, naar de zus van mijn vader. Door ruzie is die familie uit elkaar gevallen en spreken ze elkaar niet meer. Ik ben zelf dus absoluut geen voorstander van kinderen vernoemen. Kies gewoon samen een leuke naam uit. Het kind zit er zijn hele leven aan vast!”
Ogen in achterhoofd?
Susan – “Ik zou nooit een kind een bepaalde naam geven ‘om er vanaf te zijn’. Verder vraag ik me af of die vriend zijn ogen in zijn achterhoofd heeft zitten? Hij moet toch ook door hebben dat ze tegen jou niet leuk is? Waarom zou je dan in vredesnaam je kind naar zijn zus vernoemen? Het is ook niet dat dat ontzettend gebruikelijk is om te doen, dus het lijkt me dat dat alleen een optie is als alle partijen dat een heel goed idee vinden. Je vriend moet gewoon stoppen met zaniken en een ‘nee’ accepteren.”
Op zoek naar een babynaam? Dan wil je hier even bij stilstaan