Als jouw kind juist de pester is: 6x dingen om samen te bespreken
Ouders hebben soms lange tijd niet door dat hun kind een pester is, totdat ze signalen krijgen van school of anderen in hun omgeving. Dat is voor veel ouders schrikken. “Míjn kind?!” Ook komt het regelmatig voor dat ouders zelf tot de ontdekking komen op basis van het gedrag van het kind of als de online activiteiten worden gecheckt. Maar wat dan?
Als je erachter komt dat je kind een pester is of dat te horen krijgt van anderen, is dat altijd schrikken. Het is belangrijk het gedrag van je kind zo snel mogelijk te veranderen, maar ook te achterhalen wat de oorzaak van het pestgedrag is. Zo kun je het probleem bij de kern aanpakken.
Als je kind een pester is
Omdat jij als ouder veel beter de gevolgen van pesten begrijpt, is het belangrijk zo snel mogelijk actie te ondernemen. Het pestgedrag moet hoe dan ook stoppen. Dit is hoe je het gesprek aangaat met je kind.
1. Bespreek wat je hebt gehoord of ontdekt
Confronteer je kind met het feit dat jij (en je partner) nu weet dat jouw kind een ander pest. Stel dit moment niet te lang uit, hoe lastig dat soms ook is. Zoek een fijne plek in huis en ga er met je kind voor zitten. Ga het gesprek op een open manier aan zonder direct met de vinger te wijzen. Luister goed naar zijn/haar kant van het verhaal.
2. Probeer niet boos te worden
Hoe moeilijk dit soms ook is, probeer tijdens zo’n gesprek niet boos te worden op je kind. Grote kans dat het hierdoor veel moeilijker wordt je kind te bereiken. Hoewel je echt niet bent gediend van z’n gedrag, is het belangrijk dit gesprek op een rustige manier aan te gaan. De kans is groot dat je op die manier veel meer informatie uit je kind kan trekken. Vraag bijvoorbeeld naar wat er in een bepaalde situatie is gebeurd en hoe jouw kind daarop heeft gereageerd.
3. Achterhaal de reden van het pestgedrag
Probeer samen met je kind te achterhalen waar het pestgedrag vandaan komt. Soms willen kinderen populair gevonden worden omdat ze zelf onzeker zijn, daardoor wordt een ander het mikpunt. Ook kan het zijn dat het thuis niet goed gaat als gevolg van een scheiding. Stel je kind vragen om erachter te komen wat er aan de hand is en wat de reden kan zijn van het pestgedrag. Dit is niet altijd even makkelijk en hier heb je vaak meerder gesprekken voor nodig.
4. Leg uit wat pesten met een ander doet
Maak duidelijk dat pesten echt niet oké is. Leg uit wat de consequenties van het gedrag van jouw kind kunnen zijn.
5. Verzin met je kind (haalbare) oplossingen om het pestgedrag te stoppen
Het is belangrijk dat je samen met je kind kijkt naar oplossingen om het pestgedrag zo snel mogelijk (nu!) te stoppen. Zoek van tevoren informatie en tips op op internet en neem deze door met je kind. Soms is ook het inschakelen van een professional nodig.
6. Bespreek het pestgedrag ook met andere betrokkenen
Bespreek het pestgedrag van je kind niet alleen thuis, maar ook op de plek waar het pestgedrag plaatsvindt. Dat kan op school zijn, maar bijvoorbeeld ook op de sportclub. Het is belangrijk betrokken op de hoogte te stellen van de situatie zodat jullie gezamenlijk kunnen werken aan een oplossing.