Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 3 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Kan jouw kind niet tegen z’n verlies? Dit kun je ertegen doen

Laten we eerlijk zijn: verliezen is nooit leuk. Of het nu gaat om een belangrijke voetbalwedstrijd of een gezellig bordspelletje, stiekem houden we ervan om te winnen. Maar wat als je merkt dat jouw kind niet goed tegen z’n verlies kan? Dit kun je ertegen doen.

En nee, je kind laten winnen is niet de oplossing.

Een slechte verliezer

“Meedoen is belangrijker dan winnen.” Hoor jij het jezelf ook hardop zeggen wanneer je kind huilend z’n verlies incasseert? Toch zal die uitspraak je kind niet doen opvrolijken. En nee, je kind bij ieder spelletje laten winnen zal ook niet bevordelijk zijn. Je zult je kind moeten leren dat verliezen niet erg is. Sterker nog, verliezen zal je kind uiteindelijk alleen maar sterker maken. Volgen psychiater Carly Snyder zullen deze tips helpen:

Complimentjes

Geef je kind complimentjes en laat zien hoe trots je op hem bent. Niet omdat hij de meeste goals heeft gescoord, of het snelste kan rennen. Complimenteer je kind hoe hij zijn teamgenoten heeft aangemoedigd, of dat hij niet opgaf toen het moeilijk werd. Op die manier leert je kind dat een empathische houding naar anderen en een goede inzet belangrijker zijn dan die medaille.

Het goede voorbeeld

Jawel lieve ouders, het begint toch echt bij onszelf. Wanneer jij geïrriteerd de pionnen van het bordspel schuift wanneer je verliest, zal je kind dit onbewust oppikken. Ook wanneer je langs de zijlijn staat en de behoefte voelt om in discussie te gaan met de scheidsrechter, kun je je beter even inhouden. Van dat gedrag gaat jouw kind geen betere verliezer worden.

Praat erover

Wanneer je kind een slechte verliezer is zal hij emotioneel reageren. Verdriet, boos, teleurstelling… allerlei gevoelens zullen omhoog komen. Het is belangrijk dat je kind z’n eigen emoties leert te begrijpen, en dat het oké is om emoties te hebben, maar het is tegelijkertijd ook oké om te verliezen.

Een goede winner

Een slechte verliezer is vaak ook een slechte winner. Zorg er dus voor dat wanneer je kind wél wint, hij goed omgaat met z’n winst. In plaats van op te scheppen, of andere kinderen jaloers maken met z’n overwinning kun je hem leren hoe hij z’n medespelers de hand schud en ze bedankt voor een fijne wedstrijd.

Laat ze niet winnen

Vooral als je kind een slechte verliezer is, kan het verleidelijk zijn om hem te laten winnen. Je gunt ze de overwinning en smelt stiekem als je die grote glimlach ziet. Toch is geen oplossing. Door ze opzettelijk te laten winnen leer je ze niets over verliezen. Daarbij raken ze gewend om te winnen, waardoor de klap in de ‘echte grote wereld’ alleen maar harder aankomt.

Isaya (18) is talentvol atleet: ‘Als zevenjarige wilde hij al naar de Olympische Spelen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme