Heeft je kind moeite met afscheid nemen bij het wegbrengen? Zo ga je ermee om
Het ene kind gaat lachend de klas of de opvang binnen, het andere kind huilt tranen met tuiten. Sommige kinderen zijn nu eenmaal gevoelig voor verandering, of zijn verlegen in een nieuwe omgeving. Wat de reden ook is, een moeilijk afscheid bij ieder wegbreng moment is het laatste waar je als ouder op zit te wachten. Op deze manier ga je ermee om.
Heeft jouw kind moeite met het afscheid nemen? Klampt hij zich met man en macht aan je vast of stromen de tranen over zijn wangen? Dan kan dat als ouder heel lastig zijn. Soms zou je ze het liefst weer mee naar huis nemen, maar om je kind toch te laten wennen zul je hem moeten achterlaten. Hoe kun je dan het afscheid nemen makkelijker maken? Deze tips helpen je.
Moeite met afscheid nemen
Verwacht niet direct wonderen, het zal altijd enige tijd kosten voordat het afscheid helemaal soepel verloopt. Maar deze dingen helpen je in ieder geval goed op weg.
Hou het afscheid kort
Als je kind moeite heeft met afscheid nemen heb je misschien de neiging om extra lang bij hem te blijven. Vaak werkt dit echter averechts. Hou het afscheid daarom kort. Draag je kind over aan de juf of leidster, geef een knuffel en een kus en vertrek. Het gaat misschien tegen je natuur in, maar het zal voor je kind makkelijker zijn.
Voorbereiden
Bereid je kind voor op wat er gaat komen. Als je kind nog klein is kan dat lastig zijn, maar zeker voor kleuters kan dit goed werken. Leg uit wat er gaat gebeuren, en hoe het afscheid zal verlopen. Maar vertel ook wanneer je he weer komt ophalen. Zo weet je kind beter wat hem te wachten staat en komt het niet als een schok.
Overleg
Zorg ervoor dat de juf je kindje altijd goed opvangt als het verdrietig is. Op die manier voelt je kind zich veilig als je hem achterlaat. Overleg met de juf of leidster wat de beste manier is om dit samen tot een goed einde te brengen.
Geef iets mee
Geef eventueel iets mee aan je kind dat hem doet denken aan thuis. Een dekentje of een knuffel of misschien zelfs een t-shirt van jou. Op die manier kan je kind zich soms net wat meer thuis voelen.
Blijf positief
Misschien staat het huilen je soms nader dan het lachen, maar het is belangrijk om zelf positief te blijven. Ook dit is een fase waar je door heen moet maar die dus ook weer over gaat. Het heeft geen zin om zelf in paniek te raken als je kind verdrietig is, sterker nog dat zal je kind waarschijnlijk nog verdrietiger maken. Probeer daarom positiviteit uit te stralen en bewaar de eventuele tranen voor thuis.
Lees ook:
18 dingen die iedere moeder denkt als de kinderen weer voor het eerst naar school zijn