Aan deze dingen merk je dat je kind moeite heeft met de scheiding
Wat de reden van de break-up ook is, als jij en je partner beslissen om uit elkaar te gaan kan dat behoorlijk moeilijk zijn. Als er kinderen bij betrokken zijn, wordt de situatie nóg complexer. Zo kun je je als moeder (naast je eigen verdriet) behoorlijk schuldig voelen. Vooral als je merkt dat je kind toch niet zo goed met de scheiding kan omgaan.
Laten we voorop stellen dat jij je nooit schuldig hoeft te voelen! Jij hebt samen met je partner deze keuze gemaakt omdat dit het beste is voor jullie als gezin. Er zijn genoeg kinderen die opgelucht zullen zijn dat hun ouders deze beslissing maken.
Je kind na de scheiding
Ook al ken je je eigen kind nog zo goed, soms blijft het moeilijk in te schatten wat er nou in dat koppie omgaat. Dr. Magdalena Battles is (kinder)psycholoog en gespecialiseerd in echtscheidingen en relaties. Ze legt uit dat je aan een aantal tekenen kunt herkennen wanneer je kind toch niet zo goed met de scheiding kan omgaan
1. Babygedrag
Dr. Battles legt uit dat (vooral jonge kinderen) geneigd zijn om ‘babygedrag’ te vertonen. Als ze bijvoorbeeld al zindelijk zijn, kunnen ze alsnog in bed plassen. Ook kunnen ze opeens (weer) gaan sabbelen aan hun duim, terwijl ze dat nooit eerder hebben gedaan. Speltherapie kan in dit geval helpen
2. Extreem afhankelijk
Houd hierbij natuurlijk in gedachten dat jij je kind het beste kent. Als jouw zoon of dochter (ook voor de scheiding) erg afhankelijk was, en al huilde als jij de kamer uitliep, dan is de scheiding niet persé de oorzaak. Maar als jouw kind zichzelf eerst uren in z’n eentje kon vermaken, en nu opeens heel clingy is, kan dat een teken zijn dat hij/zij er toch niet zo goed mee omgaat.
3. (Vaker) woedeaanvallen
Wij hoeven jou echt niet te vertellen dat het normaal is dat een kind nu eenmaal tantrums heeft. Een woedeaanval bij jonge kinderen is supernormaal. Dr. Battles ziet toch vaak dat kinderen na de scheiding opeens veel vaker woedeaanvallen hebben en dit is volgens haar een teken dat de scheiding toch niet zo goed verwerkt is.
4. Eetproblemen
Vaak hebben eetproblemen te maken met controle. Als er iets ingrijpends gebeurt in het leven van kinderen (zoals een scheiding) kunnen kinderen het gevoel hebben dat ze geen controle meer hebben over hun leven, en dat kan resulteren in eetproblemen. Hoewel dit vaker bij tieners voorkomt, is het niet uitzonderlijk om het ook bij jonge kinderen te zien.
5. Slaapproblemen
Volgens Dr. Battles is slaapproblemen één van de tekenen waaraan je kunt merken dat je kind niet zo goed kan omgaan met de scheiding. Als je dus merkt dat je zoon of dochter niet zo goed in slaap valt, of ‘s nachts vaak met nachtmerries naast je bed stapt, zal je kind het (onbewust) moeilijker hebben dan je denkt
Nogmaals, dit zijn mogelijke tekenen. We kunnen niet vaak genoeg herhalen dat jij jouw kind het beste kent, en je heus wel aanvoelt of het goed gaat met je kind (of niet). Als je je toch zorgen maakt, kan het helpen om er met iemand over te praten.