Wat als je kind echt niet naar je luistert?
Het kan erg frustrerend voor je zijn als je het gevoel hebt dat je kind nooit (meteen) naar je luistert. Helemaal als je ziet dat kinderen van vriendinnen dat wel doen. Toch is het niet altijd zo dat je kind je gewoon negeert of echt geen zin heeft om naar je te luisteren, soms zit er meer achter.
Mijn kind luistert niet
Zo kan het zijn dat je kind zo geconcentreerd bezig is, dat hij zich helemaal afsluit van de wereld om hem heen. Hij hoort je dan letterlijk niet, vaak ook niet na drie keer roepen.
Of je kind begrijpt niet waarom hij iets moet doen, bijvoorbeeld even stil zijn in de gang (omdat zijn broertje ligt te slapen, maar dat vertel je er niet bij). Er zijn dan ook best wat tips en tricks waardoor je kind wel (meteen) naar je luistert.
https://www.famme.nl/beter-luisteren-naar-kind/
Maak oogcontact
Vanuit de keuken naar je kind in de woonkamer roepen dat hij zijn schoenen aan moet trekken, is vaak niet de beste manier. Makkelijk wel, maar het zorgt uiteindelijk voor irritaties, omdat jij denkt dat je kind niet naar je luistert, maar je kind je waarschijnlijk echt niet hoort.
Loop dan ook altijd even naar je kind toe, kom op ooghoogte, maak oogcontact en raak hem even aan, zodat je zeker weet dat je alle aandacht hebt van je mini.
Geef een concrete opdracht
Vooral jongere kinderen kunnen niet zoveel met: ‘ruim even op’. Maak de opdracht dan ook concreet, door te zeggen ‘leg alle Duplo blokken maar terug in deze mand’.
Vertel juist wat hij wel moet doen
Wil je niet dat je kind rent in huis of springt op de bank, maar luistert hij niet als je dat tegen hem zegt? Draai het dan eens om en zeg wat je wel van hem verwacht: ‘loop maar als je binnen bent in huis’ of ‘ga maar zitten op de bank’.
https://www.famme.nl/luisteren-kind-wil-niet-situaties/
Laat je kind zelf kiezen
Maar wel binnen jouw kader natuurlijk. Bijvoorbeeld voordat jullie weg gaan: wil je je schoenen of laarzen aan? Trek je eerst je jas of je schoenen aan? Of voor het slapengaan: poets je eerst je tanden of trek je eerst je pyjama aan?
Op die manier weet je kind wat de bedoeling is, maar heeft het wel het gevoel zelf de controle te hebben. Kinderen vinden dit fijn en het geeft ze ook veel zelfvertrouwen mee voor later.
De laatste 5 minuten
Kondig aan wanneer de laatste vijf minuten ingaan van het spel van je kind, voordat hij moet eten, slapen of mee moet boodschappen doen. Kinderen hebben nog geen besef van tijd, maar hij weet op deze manier wel dat hij binnenkort moet stoppen met zijn spel en met jou mee gaat. Doe het eventueel ook bij de laatste 2 minuten en de laatste minuut.
Zegt je kind vaak nee?
Luistert je kind wel naar wat je zegt, maar krijg je ‘nee’ als antwoord? Bedenk jezelf dan eens hoe vaak jij ‘nee’ zegt tegen je kind en probeer dat om te draaien. Dus als je kind om 9 uur ’s morgens om een ijsje vraagt zeg je niet meteen ‘nee’, maar: ‘Een ijsje is lekker hè? Vanmiddag mag je een ijsje uitkiezen.’
‘Nee! Zelf doen!’ Hoe overleef je de peuter die alles zelf wil doen?! Nou, zo!
Houd het kort
‘Liefje, het is bijna kwart over 8 dus we moeten zo weg, anders kom je te laat op school, dus wil je even kiezen welke schoenen je aan wilt en doe je ze meteen even aan?’ Heel lief, maar je kind haakte al af bij ‘moeten zo weg’. Houd het dus kort, maar krachtig: ‘Liefje, trek je schoenen of laarzen aan, we gaan.’
Laat je kind je herhalen
Laat je mini, als je op ooghoogte een opdracht aan je kind hebt gegeven, even herhalen wat je van hem verwacht. Op die manier weet je dat hij weet wat hem te doen staat.
Maak geen verwijten
‘Je laat altijd je jas slingeren’ is heel negatief en een verwijt naar je kind, terwijl dat niet de boodschap is die je hem mee wilt geven. Je wilt namelijk dat hij uit zichzelf zijn jas aan de kapstok hangt.
Door te zeggen ‘Ik zie dat je jas op de grond ligt, wat is je plan daarvoor?’ geef je je kind de mogelijkheid om de jas alsnog zelf op te ruimen en zich uit de situatie te redden, zonder enige negativiteit.
Het geeft hem juist de kracht om zelf een oplossing te bedenken. Geef hem daarna een compliment: ‘Ik waardeer je hulp echt’ en zo geef je een een positieve draai aan de situatie.
https://www.famme.nl/kind-niet-tevreden/
Zoek naar een reden
Kinderen willen niet dat je boos wordt op ze, kinderen luisteren ook niet expres niet naar je. Er is altijd een reden voor dit gedrag. Het kan een fase zijn, peuters gaan bijvoorbeeld een fase door dat ze ontdekken dat ze zelf beslissingen kunnen maken. Maar het kan ook zijn dat je kind zichzelf even afzondert en je daarom niet hoort. Zoek naar de reden, verplaats je in je kind en zoek (samen) naar een oplossing.