Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 28 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Trekt jouw kind liever haar eigen plan? 5 tips om je kind gewoon te laten meewerken (met jou)

Je staat op het punt de deur uit te gaan, tot jouw peuter het op een krijsen zet. Dit zijn overigens niet altijd peuters want kleuters kunnen er ook wat van. Je kind laten meewerken is niet altijd even makkelijk, maar soms wel heel hard nodig. Wij geven je vijf tips zodat je kind niet zomaar haar eigen plan kan trekken.

Kind laten meewerken

‘Nee mama, ik doe geen schoenen aan’. Pfff, herkenbaar ouders? Kinderen vinden het soms een veel beter idee om hun eigen plan te trekken, wij niet. Je kind laten meewerken doe je zó.

1. Routine en regels

Het is van begin af aan belangrijk dat jij en je partner een bepaalde routine en regels hanteren in huis. Zo moet het voor je kinderen duidelijk zijn wat wel en niet mag en op het gebied van routine is het fijn om dingen op eenzelfde manier te herhalen. Als jullie boodschappen gaan doen bijvoorbeeld.

Geef bijvoorbeeld eerst aan dat jullie straks boodschappen gaan doen, maak de kinderwagen op tijd klaar en laat je kids de boodschappentassen pakken. Hoe meer structuur er in dit soort gewoontes zit, hoe makkelijker het wordt voor kids om hieraan mee te werken.

2. Geef je kind enige vorm van autoriteit

Dat klinkt een beetje raar, maar het kan een enorm verschil maken op welke manier je iets aan je kind vraagt of vertelt. In dit geval zeg je bijvoorbeeld niet ‘trek je jas aan’ maar vraag je aan je kind ‘wil je die jas aan, of deze?’. Daarmee geef je je kind het gevoel dat hij een keuze heeft en het in zijn handen ligt.

Het kind krijgt op deze manier het gevoel dat het zelf keuzes mag maken en dat maakt alles wel een stukje leuker (waarmee je eventuele driftbuien dus kunt voorkomen).

3. Luister naar je kind

Hoe jong je kind ook is, luister naar je kleintje. Als hij aangeeft niet naar de speeltuin te willen (en jij wel) vraag dan of er iets aan de hand is. Hoewel jij als ouder natuurlijk (in zekere zin) bepaalt wat je kind doet, is het goed om te laten merken dat je naar hem of haar wilt luisteren. Wie weet kunnen jullie samen een oplossing bedenken en gaat het om iets heel simpels (dat ze op skeelers wil gaan bijvoorbeeld).

4. Leg uit dat je je kind begrijpt

Ook al is je kind het ergens niet mee eens, leg in dat geval dan uit dat je je kind begrijpt. Dat kan door bijvoorbeeld dit soort dingen te zeggen: ‘Ik snap dat je het niet fijn vindt om nu boodschappen te doen, maar we moeten vanavond wel eten met zijn allen’.

Het is goed om je kind te laten merken dat je begrijpt waarom hij of zij verdrietig is. Dit leert je kinderen ook empathisch vermogen te creëren voor anderen.

5. Wees een geduldige ouder

En natuurlijk heb je daar niet altijd tijd voor, maar het maakt het ouderschap wel een stuk makkelijker. Ben je zelf altijd haastig op zoek naar je spullen als je de deur uit moet en komt het dan héél slecht uit dat je kind haar schoenen niet kan vinden? Dan is het niet eerlijk om je kind daarop aan te spreken.

Zorg voor rust en regelmaat in je eigen leven (en dus ook geduld) en straal dat ook af op je kinderen. Op de lange termijn zul je hierdoor een veel relaxter persoon worden en kun je het beter handelen als plannen nét even anders verlopen dan gepland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme