Hoe reageer je als je kind steeds zijn geslachtsdelen aanraakt?
Kinderen hebben nog geen benul van sociale regels. Zo zie je dat kinderen vaak hun private parts aanraken. Waarom zitten kinderen eigenlijk aan hun geslachtsdelen? En hoe ga je daar als ouder het beste mee om?
Zonder daar a big scene van te maken uiteraard.
Kinderen raken hun geslachtsdelen graag aan
Dat kinderen er geen moeite mee hebben om hun geslachtsdelen aan te raken is niet nieuws. Of ze in het openbaar zijn, of thuis op de bank hangen; je kind zal ongegeneerd zijn hand in zijn broek stoppen. De big question is: waarom doen ze dat toch?
Het antwoord is simpel. Kinderen zijn op een ontdekkingstocht. Ze leren de wereld om zich heen kennen door dingen aan te raken, te bekijken of te proeven. Zo zullen ze ook hun eigen lichaam ontdekken door alle lichaamsdelen aan te raken. Meerdere onderzoeken hebben aangewezen dat het volkomen normaal en gezond is voor kinderen om op deze manier hun lichaam te leren kennen.
Hoe ga je daar als ouder het beste mee om?
Heel fijn dat kinderen zich amuseren en op ontdekkingstocht gaan, maar hoe kun je als ouder het beste reageren wanneer dit in het openbaar gebeurt? Spreek jij je kind streng toe terwijl je zijn hand wegslaat, of ga je er subtieler mee om en leg jij je kinderen op een rustige manier uit dat dit niet the time and place is om deze ontdekking voort te zetten?
Waarschijnlijk kun je wel al raden dat de subtiele en kalme manier de betere aanpak is. Daarbij kunnen deze handige tips helpen wanneer jij je kinderen aanspreekt.
Geen regels
Kinderen hebben geen seksuele intenties wanneer ze hun geslachtsdelen aanraken. Ze zijn op ontdekking en hebben geen andere bijbedoelingen. Het heeft dus geen zin om je kind harde regels op te leggen, of je kind streng toe te spreken dat het verboden is om hun lichaam aan te raken. Het zou raar zijn om je kind heel natuurlijke en gezonde dingen te verbieden, nietwaar? Toch kun je je kind natuurlijk wel bepaalde grenzen en sociale normen uitleggen.
Geef het geen aandacht
Alles wat niet mag is interessant. Wanneer jouw kind zijn geslachtsdelen vaak aanraakt, en jij daar (negatief of positief) aandacht aan besteedt wordt een kind telkens nieuwsgieriger en geprikkeld om het vaker te doen. Het kan helpen om er niet veel aandacht aan te besteden, en er geen groot probleem van te maken.
Schaamte
Ten slotte is het belangrijk om je kind geen beschamend gevoel te geven. Het aanraken en ontdekken is normaal, dus waarom zou je je kind daar slecht over laten voelen? Leg daarom ook uit waar en wanneer je kind zijn geslachtsdelen wél kan ontdekken.
Dit is de ondergoedregel en waarom je deze aan je kind moet leren