Gedraagt je kind zich verwend? Zo fluit je ze terug
Als we niet oppassen zitten we straks opgescheept met een generatie egoïstische, verwende kinderen die menen dat ze overal recht op hebben. Daarvoor waarschuwt Fran Walfish, hoogleraar en auteur van het boek The Self-Aware Parent.
Schuldgevoel
Die verwende snotapen zijn een probleem van deze tijd. Volgens Fran komt dit omdat in veel gezinnen beide ouders werken. Lange uren zorgt voor stress en uit schuldgevoel of simpelweg vermoeidheid is het voor veel vaders en moeders een uitdaging om consistent te zijn en grenzen te bewaken. Het resultaat: een verwend kind.
Prinses
Een verwend kind spot je meteen. Ze zijn veeleisend en van mening dat ze ergens op recht hebben. ‘Ouders sparen hun kinderen veel te veel en geven ze oneindig veel waarschuwingen en kansen’, meent Fran. Maar wat kan je doen als je zo’n prins(es) in de dop opvoedt? Deze vijf dingen kun je doen om je autoriteit te herpakken – en vijf dingen waar je voor moet waken.
Wat je kan doen
1. Stel heldere grenzen
Geef niet meerdere waarschuwingen voor hetzelfde probleem. Eén waarschuwing zou genoeg moeten zijn voor een redelijke consequentie.
2. Accepteer dat je niet aardig gevonden hoeft te worden
Veel ouders voelen zich schuldig als ze het idee hebben dat ze hun kind niet teveel aandacht geven en gaan overcompenseren. Probeer in plaats daarvan je autoriteit te bewaken. Anders geloven kinderen dat ze een sterkere stem hebben dan hun ouders.
3. Leg uit wat er misgaat als jullie allebei kalm zijn
Je kind steekt niks op van een kwade reactie. Leg in plaats daarvan rustig uit wat er misgaat en waarom. Laat vervolgens zien hoe je dat in de praktijk toepast.
4. Erken woede
Een krachtig ‘nee!’ werkt niet als je kind een driftbui heeft. Je loopt daardoor ook het risico dat je kind in de toekomst haar gevoelens niet meer met je deelt. Ga in plaats daarvan op oogniveau zitten, haal diep adem en erken dat je kind overstuur is. Op deze manier leren ze op een gezonde manier omgaan met hun frustraties en kunnen ze jouw kalme benadering imiteren.
5. Geef het goede voorbeeld
Nadat je de gevoelens van je kind hebt erkend, kun je rustig bespreken wat je gedaan wil hebben. Als je een discussie hebt over badtijd bijvoorbeeld, neem je je kind mee naar de badkamer en zet je hem in de badkuip. Zo beweeg je je kind richting zijn verantwoordelijkheid op jouw bevel.
<h2
1. Onderhandelen
Je kind staat qua autoriteit niet op hetzelfde level als jij. Je hoeft dus niet met ze in onderhandeling.
2. In de verdediging schieten
Ondermijn je eigen grenzen niet door in de verdediging te schieten. Probeer in plaats daarvan kalm en gefocust te blijven.
3. Toegeven
Wanneer een driftbui boven komt drijven, is de makkelijkste weg om een stap terug te doen en toe te geven aan wat je kind wil – meer chips, later naar bed, meer tv. Geef daar niet aan toe. Reageer met empathie op de respsons van je kind, maar houd voet bij stuk.
4. Een consequentie verlengen
Een consequentie moet een beetje steken voor een hele korte tijd (afhankelijk van de leeftijd van je kind). Zo houd je je kind gemotiveerd zich te gedragen.
5. Teveel straffen
Je denkt misschien dat veel straffen voorkomt dat je kind verwend raakt, maar overdrijf het niet. Op een gegeven moment maakt een straf namelijk geen indruk meer.