Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 5 jan 2018
Leestijd: 5 minuten

11 manieren om je kind emotioneel weerbaarder te maken

Door je kindertijd navigeren gaat een stuk soepeler wanneer je emotioneel weerbaar bent. Als ouder kun je je kind daar op verschillende manieren een handje in helpen.

Het ene kind gaat nou eenmaal makkelijker om met tegenslag en teleurstellingen dan het andere. Maar dat betekent niet dat je als ouder daar geen invloed op hebt. Er zijn verschillende manieren om je kind emotioneel wat sterker in de schoenen te laten staan.

1. Maak tijd om te luisteren naar je kind

Maak als ouder tijd om te luisteren naar wat je kind zegt en probeer die gevoelens te accepteren en op waarde te schatten. Kinderen luisteren beter als er ook beter naar hen geluisterd wordt. Ruim bijvoorbeeld iedere dag tien minuten in om even te praten. Vraag naar dingen waar ze zich zorg om maken, hoe het gaat met vriendjes en fix eventuele misopvattingen. Zo voorkom je dat negatieve gevoelens zich opstapelen en op een dag tot uitbarsting komen.

2. Betrek ze in de oplossing van het probleem

Ouders die met een soort helikopterview opvoeden, zijn haast geneigd al het huiswerk en de schoolprojecten van hun kind op zich te nemen. Je kind erbij betrekken is het tegenovergestelde van helikopter-ouderschap. Als je kind een probleem heeft, vraag dan wat het kan doen om het op te lossen. Veel ouders doen dat niet omdat ze vooral kijken naar wat zij kunnen doen om hun kind te helpen. Door je kind erin te betrekken en aan te moedigen om mee te denken over een oplossing leer je ze meteen oplossingsgerichter te worden.

3. Zet in op groei

Je kan een mindset onderverdelen in twee soorten: een gevestigde mindset, en eentje die gericht is op groei. Een gevestigde minset is bijvoorbeeld: ‘Ik ben slim’ of ‘ik ben niet slim’. Maar in een mindset die gestoeld is op groei, betekent falen een kans. Een kind dat een onvoldoende haalt op wiskunde, betekent niet dat je kind geen wiskunde zou moeten volgen. Een gevestigde mindset leidt tot meer angst en druk, terwijl een ‘groei mindset’ aanleert dat intelligentie en talent een soort spieren zijn die je kan trainen. Als een kind iets niet lukt, raakt het niet ontmoedigd, maar zet het een extra stap waardoor het de volgende keer misschien wél lukt.

4. Vergroot hun emotionele vocabulaire

Het is belangrijk dat kinderen al van jongs af aan zich goed kunnen uitdrukken. Door hun emotionele vocabulaire te vergroten, geef je ze meer manieren om hun gevoelens onder woorden te brengen. Des te meer woorden waar ze uit kunnen kiezen, des te beter ze hun gevoelens kunnen onderscheiden en uiten.

5. Overdrijf het bejubelen niet

Een welverdiend schouderklopje is soms alles wat een kind nodig heeft, maar je kan het overdrijven. Als je een kind prijst om de moeite die het ergens in stopt in plaats van om de intelligentie kan het ook zeker geen kwaad. Teveel complimenten kan een negatief effectief hebben en leiden tot narcistische kinderen. Prijs een kind niet om een 10, maar om hoe hard het voor dat cijfer hebben gewerkt. Maak het compliment ook specifiek. Als ze tijdens sport een bal hebben gemist, prijs dan hoe hard je kind achter die bal aan ging.

6. Verwen niet teveel

Van speelgoed tot eindeloos veel activiteiten; je kind teveel van alles geven, kan een schadelijk effect hebben. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die vroeger verwend werden, vaker worstelen met hun zelfbeeld, vertrouwen, moraal en emoties. Volgens opvoedkundigen moeten kinderen het principe van iets verdienen leren. Een kind kan nou eenmaal niet altijd alles krijgen wat het wil.

7. Laat ze anderen helpen

Van de stoep van de oude buurvrouw sneeuwvrij maken tot eten brengen naar de plaatselijke voedselbank; kinderen leren voor anderen te zorgen en te helpen is een belangrijk onderdeel van opvoeding. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen baat hebben wanneer ze leeftijdsgenootjes kunnen helpen. Kinderen in groep 7 kunnen bijvoorbeeld jongere kinderen voorlezen. Het leert ze dat ze iets te bieden hebben en helpt aan een gezond gevoel van zelfwaarde.

8. Wees bewust van kritiek

Veel ouders denken dat kritiek behulpzaam is, maar vaak leidt het tot juist to boze, provocerende kinderen. Dat eindigt in een vicieuze cirkel. Ze worden brutaal en onrespectvol, wat ze weer kritiek oplevert. Als kind zich niet boos of moedeloos voelt, wil het goed doen en de goedkeuring van ouders verdienen. De beste manier om de cyclus van boosheid en rancune te doorbreken is geduldig zijn en goed luisteren.

9. Focus op het ‘hoe’ in plaats van het ‘waarom’

Emoties onder controle hebben is een belangrijk onderdeel van emotioneel weerbare kinderen opvoeden. Daarvoor moet je wel weten hoe je het best door emotionele reacties kan navigeren. In plaats van te vragen waarom een kind zich zo voelt, kun je vragen hoe het opgelost kan worden. Als een broertje of zusje het favoriete speelgoed kapot heeft gemaakt, kun je je kind vertellen dat het oké is om boos te zijn, maar vervolgens vragen hoe het kan dealen met die boosheid. Leer ze dat het normaal is om in bepaalde situaties bepaalde emoties te voelen. Wanneer je iemand verliest ben je verdrietig, als je een examen hebt, ben je zenuwachtig. Erken ook wanneer er geen ruimte is voor actie en er niks anders op zit dan die gevoelens te tolereren.

10. Stel niet te snel gerust

Als een kind ergens bezorgd over is, is het belangrijk niet te snel zijn met geruststellen. Soms is het oké om je even zorgen te maken. We willen kinderen natuurlijk zoveel mogelijk verdriet besparen. Maar als een kind zenuwachtig is voor een examen, zijn veel ouders geneigd meteen te zeggen dat het kind wel een voldoende haalt. Laat ze zelf even het ongemak voelen om te leren omgaan met de situatie. Wanneer ze nog steeds worstelen, geef je ze liefde en steun in plaats van die worsteling compleet weg te halen.

11. Leer ze om redelijke risico’s te nemen

Het is heel natuurlijk dat je als ouder alle risico’s uit het leven van je kind wil bannen. Kinderen van angstige ouders ontwikkelen zelf echter ook sneller angsten. Als je emotionele weerbaarheid wil kweken, doe je het tegenovergestelde wat je eerste gevoel als liefhebbende ouder je ingeeft. Laat je kind toe om nieuwe, spannende dingen te ervaren die ze eerst misschien wat ongemakkelijk maakt. Het leert ook dat wanneer een kind meedoet aan een wedstrijd, er altijd een winnaar en een verliezer is. Zodra het in de arena stapt, moeten ze met beide gevolgen kunnen omgaan.

Heb je een gevoelig kind? Deze 6 signalen geven je een indicatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Readers Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme