Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouderschap 7 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Ouders opgelet: je mag je kind vanaf dit jaar een dubbele achternaam geven, zelfs met terugwerkende kracht

Per 1 januari van dit jaar is het vanwege een wetswijziging mogelijk om je (ongeboren) kind een dubbele achternaam te geven: de achternamen van beide ouders. Voorheen had een kind slechts één achternaam, vaak die van de vader.

De nieuwe wet maakt het zelfs mogelijk om je kinderen met terugwerkende kracht een gecombineerde achternaam te geven. Lees hier hoe dat werkt.

Dubbele achternaam voor je kind vanaf 2024

Ben je nu zwanger, dan heb je de keuze om je kind bij de geboorte twee achternamen te geven: die van je partner en die van jezelf. De volgorde mogen jullie zelf bepalen. Het geven van een dubbele achternaam aan je kind is in dit geval gratis.

Hebben jullie samen al kinderen, dan hebben ook zij recht op een dubbele achternaam. Hier zijn wel wat regels aan verbonden. De gecombineerde achternaam met terugwerkende kracht is alleen mogelijk voor kinderen die vanaf 2016 geboren zijn. Ook zijn er kosten aan verbonden, namelijk €75 voor het eerste kind en €50 voor elk volgende kind. De regeling om je kids met terugwerkende kracht een dubbele achternaam te geven is slechts voor een jaar. Je moet dit dus voor 1 januari 2025 regelen.

Kinderen geboren voor 2016

Voor kinderen die geboren zijn voor 2016 is een dubbele achternaam dus niet mogelijk. Dit komt omdat er een compromis gesteld moest worden voor de wetswijziging. Het zou niet haalbaar zijn geweest om iedereen de optie te geven voor een dubbele achternaam.

Hoe ging dit voorheen?

Sinds de Burgerlijke Stand in Nederland werd ingevoerd in 1811 kregen kinderen automatisch de achternaam van de vader. Pas sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de achternaam van de moeder. Per 1 januari 2024 is het dus mogelijk om een dubbele achternaam aan je kind te geven.

Wat is de reden van een dubbele achternaam voor je kind?

Er was een toenemende vraag vanuit de samenleving naar meer keuzevrijheid in het naamrecht. Een gecombineerde achternaam geven aan je kids, zorgt voor meer gelijkwaardig ouderschap.

Ddvocaat Amé Derks van de Nederlandse Vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten laat aan RTLnieuws weten: “Mensen probeerden voorheen een achternaam als tweede voornaam te gebruiken, maar dat mag nog steeds niet.”

Is de dubbele achternaam voor je kind verplicht?

Het is een keuze, dus je hoeft je kind geen dubbele achternaam te geven als je dat niet wil. Maak je geen keuze, dan krijg je kind de achternaam van de geboortemoeder wanneer er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij erkenning van de vader of duomoeder kun je de andere achternaam vastleggen bij de gemeente.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt je kind de achternaam van de vader of duomoeder, behalve als jullie iets anders vastleggen bij de burgerlijke stand.

Hoe ziet zo’n dubbele achternaam eruit?

Ouders mogen zelf de volgorde bepalen van de dubbele achternaam voor hun kind. De namen komen zonder koppelstreepje in het paspoort te staan. Heten jullie bijvoorbeeld ‘Van Dijk’ en ‘Hassan’ dan kunnen jullie kinderen de achternamen ‘Van Dijk Hassan’ of ‘Hassan Van Dijk’ krijgen. Of: ‘Van der Schatte Olivier’ en ‘Turan’, dan wordt het: ‘Van der Schatte Olivier Turan’ of ‘Turan Van der Schatte Olivier’.

Geef je je kind een dubbele achternaam, dan krijgen eventuele volgende kinderen automatisch dezelfde achternaam.

Welke achternaam krijgt de volgende generatie?

Kinderen van kinderen, jouw kleinkinderen dus, krijgen óf de dubbele achternaam van de vader of duomoeder óf de dubbele naam van de moeder óf een combinatie. In dat laatste geval geven beide ouders een van hun achternamen door.

Voorspelling: dit worden de populairste babynamen in 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme