Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 3 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Doet je kind alles wat niet mag? Probeer deze tips eens

Als je nu had verwacht dat we met tips komen om je kind wél te laten luisteren, dan heb je het helaas mis: we gaan het namelijk eens hebben over jou. Of eigenlijk over ons als ouders. Want wat verwachten we eigenlijk van 2-, 3- en 4-jarigen?

Je wilt dat je kind blijft zitten tijdens het eten, dat hij meteen doet wat jij vraagt, dat hij uit zichzelf z’n speelgoed opruimt en deelt met anderen. Maar hebben we soms (vaak) niet te hoge verwachtingen van onze kleine medemens?

Waarom je kind ‘niet luistert’

Je peuter of kleuter gaat elke keer weer eerder van tafel, terwijl jullie afspraak toch echt is dat jullie pas van tafel gaan als iedereen klaar is met eten. Je kind wil echt wel luisteren, maar jonge kinderen kunnen sommige dingen gewoon echt nog niet. Onze verwachtingen zijn vaak te hoog en passen niet bij wat een jong kind kan. Zo zijn de hersenen van je mini nog volop in ontwikkeling en wil je kind dus wel luisteren, maar zijn lijfje neemt het vaak over van zijn brein. Zo hebben kindjes een sterke impulsdrang en nog weinig zelfbeheersing.

Het goede voorbeeld

Je mini zal dus echt wel even blijven zitten om zijn eten op te eten, maar echt geen uur. Als je dit weet, kan je veel beter rekening houden met wat je kind kan en daar dus op anticiperen. Je kind leert elke dag weer nieuwe dingen bij, dus door het goede voorbeeld te geven, zal hij leren dat je even aan tafel blijft zitten tot iedereen klaar is met eten.

Tijd nodig

Dit gaat echter niet van de ene op de andere dag, maar heeft tijd nodig. Maanden, soms wel een jaar. Hoe ouder je mini wordt, hoe meer zijn hersentjes zich ontwikkelen en hoe meer hij dus leert. Zelf heb je hier dus geduld voor nodig en stel vooral je verwachtingen bij. Het is nog maar een kind.

Je kind huilt om alles

Je kind huilt om alles in plaats van dat hij aangeeft wat er aan de hand is. Ja, dat kan soms vervelend of irritant zijn, maar bedenk wel dat je kind niet weet wat emoties zijn en al helemaal niet hoe hij daarmee om moet gaan. Dus zijn lijfje voelt van alles, maar hij weet niet wat hij ermee moet. Huilen is het enige wat hij kan, dus dat doet hij dan ook. Echt niet om vervelend te zijn, maar hij weet niet beter.

Neem de emoties serieus

Jij bent degene die zijn emoties serieus moet nemen (ja, ook als hij huilt omdat je hem de verkeerde beker gegeven hebt), zijn emoties moet erkennen én ze moet benoemen. Alleen op die manier leert je mini zijn eigen emoties te herkennen en kan hij ermee leren omgaan. Ook dit heeft weer veel tijd nodig: de hersenen van een kind zijn pas rond het 25ste levensjaar volledig ontwikkeld.

Je kind deelt z’n speelgoed niet

Sja, dit is altijd een lastige voor ouders. Want je wil niet dat kind hebben dat nooit wil delen. Maar stel nou dat iemand vraagt of ‘ie even jouw lievelingsboek mag gaan lezen, terwijl jij dat net lekker aan het doen bent. Dat zou je eigenlijk ook niet willen toch? Alleen kan jij je inleven in de ander en denk je misschien: ‘Ach, hij gaat zo toch weer weg, dus het kan wel even. Ga ik even wat anders doen en dan lees ik straks lekker verder’.

Een kind kan dit gewoonweg niet. Die heeft nog geen voldoende ontwikkeld empatisch vermogen en zal dus boos of verdrietig worden en gaan huilen, want hij wil zijn favoriete speelgoed niet delen. In dit geval moet je kind dus niet naar jou luisteren, maar jij naar hem. Laat hem autonoom zijn en zelf beslissen of hij wil delen of niet. Echt delen, dat leert hij later wel. Vooral als jij het goede voorbeeld geeft.

Tips: vermijd een machtsstrijd met je kind om het te laten luisteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kleine Grote Mensen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme