Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 13 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Oei! Wat doe je als je kind andere kinderen slaat?

Het ene kind is het andere niet en elk kindje gaat dan ook anders om met emoties. Bij sommige kinderen is de eerste reactie van boosheid, teleurstelling of verdriet om te gaan slaan of bijten. Bijvoorbeeld als een ander kind iets van ze afpakt. Wat doe je dan?

Natuurlijk verschilt het per kind en per ouder hoe je hier op reageert, maar als je even niet weet wat je moet doen als je kind andere kinderen slaat, dan kan je het volgende stappenplan aanhouden.

Als je kind slaat

Stel je kinderen zijn heerlijk met elkaar aan het spelen, maar dan pakt het ene kind iets waarmee het andere kind wilde spelen. Je kind slaat z’n broertje of zusje en die barst van schrik in huilen uit. Wat kun je dan doen?

Stap 1

Grenzen stellen: je haalt je kinderen uit elkaar en zorgt ervoor dat je kind niet meer kan slaan. Daarbij kan je zeggen: ‘ik laat je niet je broertje/zusje slaan’. Zo maak je duidelijk dat dit niet de bedoeling is en stel je dus een grens.

Stap 2

Troost vervolgens je kind dat geslagen (en geschrokken), en vertel je andere zoon/dochter dat jullie er op een later moment over zullen praten. Hiermee geef je twee signalen af, namelijk dat je dit niet toe laat en dat je er bent voor het kindje dat geslagen is.

Stap 3

Als je kind getroost is en zich weer veilig voelt, kan je je richten op het kind dat sloeg. De grens heb je net al duidelijk gemaakt, nu is het belangrijk dat je ook begrip toont naar het gedrag van je kind. Slaan is namelijk een impuls en kinderen hebben daar nog geen controle over.

Waarom boos worden geen zin heeft

Er is dus kennelijk iets aan vooraf gegaan en je kind wist daar niet anders mee om te gaan dan te slaan. Boos worden heeft dan ook geen zin, dat zal je kind op de langere termijn niet helpen. Dit kindje heeft je dus ook nodig en moet leren hoe hij dan wél mag reageren als iemand zijn speelgoed afpakt. Leg uit dat hij natuurlijk boos mag worden, maar niet mag slaan.

Dat doe je bijvoorbeeld zo: ‘je voelt je boos omdat je broertje/zusje je speelgoed af heeft gepakt hè? Je mag boos zijn, maar slaan mag niet.’ Wel mag hij zijn speelgoed terug vragen of als hij dat nog niet kan, mag stampvoeten bijvoorbeeld, of even diep in- en uitademen. In ieder geval iets om de ergste gevoelens te laten zakken voordat hij reageert.

Dit heeft wel tijd nodig, dus het kan heel goed zijn dat je dit nog honderden keren moet herhalen. Kinderen leren elke dag meer en meer en uiteindelijk heeft je kind er heel veel aan als hij zijn gevoelens kan herkennen en ermee om kan gaan.

Zo uit je boosheid tegen je kind en leert hij er ook nog van

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme