Zijn jouw kids dol op spelen met slijm? Daar zit een reden achter!
Je zou denken dat kinderen anno 2019 het liefst urenlang aan hun scherm gekluisterd zitten. Een videogame hier, een kinderserie daar… Maar naast “digitaal speelgoed” is slijm ook nog steeds razend populair onder kinderen. Het ziet er zelfs naar uit dat slijm de komende paar jaar nog helemaal hip and happening blijft.
Maar wat vinden kinderen nu zo leuk aan een flesje kinderlijm gemixt met scheerschuim en lenzenvloeistof? Als je je kinderen deze vraag wel eens hebt gesteld kreeg je vast antwoorden als “Ik weet het niet.” of “Het voelt zo lekker” van ze terug. Toch blijkt er een wetenschappelijke reden achter de voorliefde voor slijm van kleintjes te zitten. En wel deze.
Volgens een psychiater helpt slijm kinderen ontspannen zonder de hulp van technologie. In feite is slijm het tegenovergestelde speelgoed van alle hyper geavanceerde snufjes die de meeste kinderen tegenwoordig gebruiken. Let maar ‘s op: als je kinderen met hun slijm spelen zijn ze alles behalve geïnteresseerd in hun PlayStation of iPad. Ze zijn met iets bezig wat niet verbonden is met het internet, waardoor ze geen 92304390 prikkels per minuut binnenkrijgen.
Wanneer kinderen spelen met slijm zijn ze gefocust op iets wat zij zelf hebben gemaakt. En juist omdat ze zich concentreren op hun meest low-tech speelgoed, werkt dit rustgevend. Sterker nog: een kunsttherapeut stelt dat de sensaties van slijm zelfs een therapeutische werking hebben. De handelingen – het slijm uittrekken, knijpen en vormgeven – kunnen kinderen helpen om in contact te komen met hun gevoelens en zorgt daarom voor complete ontspanning. Ideaal!
Met deze recepten kun je snel en makkelijk slijm maken met je kids:
Slijm maken zonder lijm: 3 makkelijke en snelle recepten
De gekste soorten slijm (en zo maak je ze zelf!)
Fluffy slijm: zo maak je het makkelijk zelf
Glitter slijm: zo maak je het makkelijk zelf