Do’s en don’ts voor het kerstdiner op school, volgens leraren: ‘Geen ongesneden stokbrood’
Iedereen met een kind op de basisschool kijkt ernaar uit of vreest ervoor: het kerstdiner op school. Van elke ouder wordt verwacht dat hij of zij wat maakt en meegeeft aan het kind. Sommige ouders gaan daarbij helemaal over-the-top terwijl anderen het er een stukje gemakkelijker vanaf maken.
En soms lijkt het bij ouders niet helemaal goed over te komen wat nou precies de bedoeling is. Deze leerkrachten en dus ervaringsdeskundigen laten ons weten wat de do’s en don’ts zijn tijdens het kerstdiner op school. Inclusief voorbeelden.
Don’ts tijdens het kerstdiner op school
Dit zijn volgens deze leerkrachten de don’ts. Dé dingen die je beter kan laten voor en tijdens het kerstdiner op school. Neem ze in je op, noteer ze en doe ze dus nooit, maar dan ook nooit meer.
Roze koek als avondeten
Janneke, juf op een basisschool in Amsterdam: “Tijdens een kerstdiner eten we avondeten. Een zoete snack als toetje kan best, maar als twee ouders zoiets meenemen is dat wel genoeg. Roze koeken, een zak chips of een fles Fanta zijn geen dingen om mee te geven naar een etentje op school…”
Niet naar de juf luisteren
Maartje, juf op een basisschool in Zaandam: “Als ik aan een ouder vraag om gesneden stokbrood mee te geven en het kind krijgt een ongesneden stokbrood mee zonder mes, dan is dat zeker een don’t.”
Onveilige taferelen
Inge, juf op een basisschool in Alkmaar: “Een echte don’t wat mij betreft is om onveilige dingen mee te geven. Ik heb een klas met bijna dertig kinderen waar ik op moet letten. Een chocoladefondue met brandende kaarsen eronder of een airfryer die in de klas aangezet wordt is dan niet echt heel handig…”
De servetten-ouder
Luc, meester op een basisschool in Amsterdam: “Je hebt elk jaar wel de servetten-ouder ertussen zitten. Die het voor elkaar krijgt om er makkelijk vanaf te komen, met een pak servetten dus.”
Het driegangenmenu uit een vijfsterrenhotel
Amber, juf op een basisschool in Noord-Holland: “Ooit maakte ik mee dat de ouders van een van de kinderen een vijfsterrenhotel hadden. Zij stelden voor om het kerstdiner te verzorgen. Op de dag zelf kwam er een team binnen met dozen vol chic bestek en servies en ze begonnen alle tafels te dekken. Daarna volgde het driegangendiner met als voorgerecht tartaar. Minder dan de helft van de kinderen at het op… Bovendien was er niet aan de leerkrachten gedacht, die hadden dus geen eten. Het was lief bedoeld, maar eigenlijk een beetje over de top en gênant allemaal.”
Do’s tijdens het kerstdiner op school
En dit zijn de dingen waarmee je punten scoort als ouder. Doe ze vooral wanneer jouw kind een kerstdiner op school heeft en jij aan de bak moet om wat lekkers in elkaar te flansen.
Ouders of leerkracht laten bepalen
Amber, juf op een basisschool in Noord-Holland: “Laat vooral de leerkracht of ouders een lijst van hapjes opstellen. Ik hoorde van een collega dat op zijn school de kinderen de gerechten bepalen. De lijst waar je als ouder uit kon kiezen bestond uit Oreo-koekjes, cupcakes, poffertjes, pannenkoeken, kerststollen en oliebollen…”
Voorgesneden graag
Maartje, juf op een basisschool in Zaandam: “Geef het eten mee in kleine porties of in gesneden stukjes, dan hoeven de kinderen (of ik, ha ha) dat niet zelf nog te doen.”
Mag het ietsje minder zijn?
Inge, juf op een basisschool in Alkmaar: “Houd je aan de hoeveelheden die de leerkracht aangeeft, vooral niet meer. Er blijft namelijk altijd over. En, ook belangrijk: neem alleen mee wat je hebt aangegeven en niet ook nog een toetje. Ik heb niks aan 28 kotsende kinderen.”
De afwasouder
Luc, meester op een basisschool in Amsterdam: “Duizend maal dank aan de afwasouder. Het is een ondankbare taak om alle overgebleven vaat te moeten afwassen, maar zo fijn voor de leerkracht om daar hulp bij te krijgen.”
Een wijntje bij het kerstdiner? Nieuwe campagne roept op: drink geen alcohol in bijzijn van kinderen