Hoe groot is de kans op een miskraam? Een overzicht per week
Als je zwanger bent, is een miskraam -zeker in de eerste weken- waarschijnlijk iets waar je je zorgen om maakt. Ongeveer 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in de eerste weken in een miskraam.
Maar wat is een miskraam precies en hoe groot is de kans nou echt? Wij zochten het voor je uit.
Wat is een miskraam?
Als de embryo, het vruchtje of de foetus voor 16 weken zwangerschap door het lichaam wordt afgestoten, is er sprake van een miskraam. Is de foetus tussen de 16 en 28 weken als het stopt met leven, heet dit een ontijdige zwangerschap. Als je baby tussen de 28 en 37 weken overlijdt, wordt dit officieel een vroeggeboorte, tot 40 weken wordt het een doodgeboorte genoemd.
In principe geldt dat de kans op een miskraam in de eerste weken het grootst is. Als de eicel bevrucht is, maar het lukt niet om zich in te nestelen in het baarmoederslijmvlies, is er in theorie al sprake van een miskraam. Dit betreft 50% van de bevruchte eicellen. Dit zal je echter niet merken; een paar dagen tot een week later zal je ongesteld worden zonder te weten dat er wel sprake was van een bevruchte eicel.
Als de bevruchte eicel zich echter wel weet in te nestelen, gaat het lichaam het zwangerschapshormoon HcG aanmaken, en ben je officieel zwanger. Na 4 weken zullen nagenoeg alle zwangerschapstesten dit aangeven.
De kans op een miskraam per week
Week 4, 5 & 6: In deze weken is de kans op een miskraam het grootst. Dit komt vaak door foutjes in de celdeling. De embryo maakt in de eerste weken honderden nieuwe cellen per uur aan. Als hier een foutje in sluipt, kan het zijn dat de embryo hierdoor niet door kan groeien. De kans op een miskraam is in deze weken ongeveer 12%
Week 7,8 & 9: De kans op een miskraam is in deze weken ongeveer 9 of 10%. Ook in deze weken is een foutje in de celdeling en het aanleggen van alle organen vaak de reden voor een miskraam. Als je in deze weken al een inwendige echo hebt gehad, waarbij er een goed kloppende hartje te zien is, wordt de kans op een miskraam al een stuk kleiner.
Week 10, 11 & 12: In deze weken is de kans op een miskraam ongeveer 8%. Op een echo kan nu gezien worden of het hartje klopt, en of de embryo in het juiste tempo groeit. Hoewel foetussen in een later stadium in hun eigen tempo groeien, is dat niet het geval in het begin van de zwangerschap. Alle embryo’s groeien dan ongeveer even snel. Soms lijken embryo’s achter te blijven in groei, waardoor de kans dat de zwangerschap eindigt in een miskraam veel groter wordt.
Week 12 tot en met 16: De kans op een miskraam is in deze periode tussen de 8 en 5%. Na 16 weken neemt de kans op een miskraam heel erg af. Dit komt omdat na week 16 het overgrote deel van de organen van de foetus inmiddels aangelegd zijn en dat is het stadium waarin de meeste miskramen voorkomen.
Toch is het risico op een late miskraam of doodgeboorte altijd aanwezig.
Oorzaken van een miskraam
Het krijgen van een miskraam is een ontzettend verdrietige gebeurtenis. In het overgrote deel van de gevallen kan de moeder hier helemaal niets aan doen, en is het de natuur die ingrijpt op het moment dat cellen niet goed gedeeld zijn, of het kindje afwijkingen heeft die niet met het leven verenigbaar zijn.
Als je een miskraam hebt gehad, zegt dat helemaal niets over de kans dat dit tijdens een volgende zwangerschap weer gebeurt. Hetzelfde geldt voor 2 miskramen na elkaar. Pas bij 3 miskramen na elkaar, is het reden voor specialisten om verder onderzoek te doen.
Hoewel we hierboven het risico op een miskraam hebben uitgedrukt in procenten, is de kans op een miskraam bij iedereen anders.
- Vrouwen van onder de 35 hebben ongeveer 10% kans op een miskraam.
- Tussen de 35 en 40 neemt dit aantal toe naar 20%.
- Bij vrouwen boven de 40 is het risico ongeveer 40%. Dit komt door afname van de kwaliteit van de eicellen en een veranderende hormoonhuishouding.
Ook vrouwen met serieus overgewicht en vrouwen die roken, hebben een verhoogde kans op een miskraam.
Maar ook stress, overmatig koffie- en alcoholgebruik en het gebruik van medicatie kan de kans op een miskraam vergroten.
Meer lezen?