Veelgestelde vraag: kan iedere vrouw een vaginale bevalling aan?
Een vaginale bevalling staat bekend als de ideale manier van bevallen, als het mogelijk is. In tegenstelling tot een keizersnede, die bekend staat als een noodoplossing, voor vrouwen bij wie het natuurlijk bevallen niet wilde lukken. Maar we moeten ook realistisch zijn: kan iedere vrouw een vaginale bevalling aan?
Dat is afhankelijk van een aantal fysieke en persoonlijke factoren van de vrouw die gaat bevallen.
Vaginale bevalling voor iedere vrouw, of niet?
Vaginaal bevallen is uiteraard de natuurlijke manier om een kind op de wereld te zetten, maar toch zijn er best veel keizersnedes. Zeventien op de honderd vrouwen in Nederland bevalt met een keizersnede. Dat zou betekenen dat een vaginale bevalling niet voor iedereen is weggelegd. Waar komt dat door, en heb je er zelf invloed op?
Volgens hoogleraar gynaecologie Bas Veersema is een vaginale geboorte niet voor alle vrouwen geschikt. Hij zegt dat het vrouwenlichaam steeds minder capabel is geworden vaginaal een kind te baren. Dat zou te wijten zijn aan de evolutie. Doordat we rechtop zijn gaan lopen, hebben we smallere bekken gekregen en hebben we een kromming in het geboortekanaal. Vaginale geboortes zouden daarom moeilijker gaan bij sommige vrouwen. De gynaecoloog vindt dan ook dat we af moeten van het idee dat de vaginale bevalling de meest natuurlijke en geschikte manier van bevallen is.
Persoonlijke factoren
Misschien moeten we het statement van de gynaecoloog wel met een korrel zout nemen, want natuurlijk is nog steeds de meerderheid van de bevallingen via de vaginale weg. Er zijn natuurlijk wel een hoop andere factoren van invloed of het natuurlijk bevallen wel of niet lukt:
- Complicaties tijdens de bevalling: is de baby of de moeder in gevaar tijdens een vaginale bevalling, dan is een spoedkeizersnede altijd gewenst.
- Ervaring vorige bevalling: weet je uit een vorige bevalling dat het bekken inderdaad erg smal is en daarom de baby moeilijk of niet vaginaal geboren kon worden, dan kan er van tevoren worden gekozen voor een geplande keizersnede.
- Bevalhouding: op je rug bevallen is ver van ideaal. Het bekken is twee centimeter groter als je op handen en knieen bevalt. Een andere bevallingshouding zou de doorslag kunnen geven of het bevallen wel of niet vaginaal lukt.
- Extreme bevalangst: in sommige gevallen is de vrouw zo extreem bang voor een vaginale bevalling, dat er in uitzonderlijke gevallen kan worden gekozen voor een geplande keizersnede. Angst tijdens de bevalling is namelijk niet bevorderlijk voor een vlotte ontsluiting.
- Grootte baby: grote baby´s worden moeilijker vaginaal geboren.
Risicomodel vaginale bevalling
In Zweden zijn ze zich bewust van het feit dat een vaginale bevalling niet voor iedereen is weggelegd. Daar maken gynaecologen dan ook een risico-analyse van de vrouw om te kijken of het wel of niet wenselijk is. Zo wordt er gekeken naar de leeftijd, gewicht en lengte van de zwangere, het bekken, de grootte van de baby en de voorgeschiedenis van bevallingen en die van haar (groot)moeder. Op die manier weten ze of de risico´s van een vaginale bevalling te hoog zijn, en of het beter is te kiezen voor een keizersnede. Maar, aan een keizersnede hangen uiteraard ook een hoop nadelen: het is en blijft dus een noodoplossing.