Heeft jouw kind misschien Orthorexia (lees: eet te gezond)?
Tarwegras, quinoa, goji bessen (aka superfoods). Health kookboeken, groene smoothies en bootcamps vliegen ons om de oren; Nederland is massaal gezond aan het leven. Maar is het bezig zijn met gezond eten wel zo goed als het lijkt? Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf tieners veel te veel bezig is met (te) gezond eten. Ook wel orthorexia genoemd.
Als ouder ben je bekend bent met het gevaar van eetstoornissen als anorexia en boulimia. Zeker met een dochter staan die voelsprieten op aan. Sinds een tijdje steekt er een ‘nieuw’ eetprobleem de kop op, waar nog weinig kennis over is, laat staan dat we er aandacht aan besteden.
Orthorexia
Bezig zijn met gezond eten kan op het eerste gezicht namelijk geen slechte gewoonte zijn, maar je weet nooit wanneer het leven van je kind er volledig door wordt overgenomen. Bij orthorexia, nu nog geen erkende eetstoornis, staat obsessief gezond eten centraal.
Onderzoek Orthorexia
Hoewel lijnen volledig ‘uit’ is, heeft 67 procent van alle tieners een laag zelfbeeld en dat uit zich in een nieuwe ontwikkeling. Uit een onderzoek van Human Concern in samenwerking met Girlscene blijkt dat van de 600 meiden, 20 procent te veel bezig is met eten.
Ruim 20 procent zegt in paniek te raken als er aan het einde van de dag achter komen dat ze niet genoeg belangrijke voedingsstoffen hebben binnengekregen. 18.5 procent van de deelnemende tieners vermijdt feestjes, zodat er geen ongezonde dingen aan hen opgedrongen kunnen worden.
Ook vindt een kwart van de meisjes, met vakantie gaan lastig, omdat ze niet weten of daar hetzelfde gezonde voedsel is als thuis. Het geeft een duidelijke en zorgwekkende ontwikkeling aan onder tieners, één die in de gaten gehouden moet worden.
Wanneer moet je je zorgen maken over je kind?
Het belangrijkste aandachtspunt is, dat het leven van je tiener helemaal in het teken staat van eten. Ze is de hele dag bezig met gezond eten en wat ze gaat eten. Ze heeft moeite met het proberen van nieuwe dingen en probeert altijd invloed uit te oefenen op jullie avondeten. En dan op zo’n manier, dat er geen tijd meer is voor belangrijke dingen zoals school en een sociaal leven.
Orthorexia mag dan nog geen officiele stoornis zijn, het maakt het probleem niet minder. Het is natuurlijk lastig om erachter te komen, een eetstoornis uit zich bij ieder kind anders en je kunt niet zien wat er zich in het hoofd van je tiener afspeelt, maar dit zijn wat Orthorexia betreft de belangrijkste alarmbellen.
Lichamelijke gevolgen
De problemen van je kind liggen natuurlijk psychisch, maar de lichamelijke gevolgen van té gezond eten moeten moeten niet onderschat worden. Joke van Scheers, Diëtist van Human Concern ziet dat de eetpatronen vooral heel onzijdig worden.
‘Een gezond eetpatroon bevat alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft én is een patroon waarbij iemand ook nog lekker kan genieten van het eten. Als je je alleen focust op bijvoorbeeld de superfoods en daarbij andere belangrijke onderdelen van je voeding weglaat, kan het zelfs resulteren in een ongezond eetpatroon omdat je jezelf onnodig beperkt.’ Hierdoor kun je te maken krijgen met allerlei vitaminen tekorten, wat weer resulteert tot allerlei lichamelijke klachten.
Wat kun je als ouder doen?
Wij spraken een Systeemtherapeut van Human Concern en zij vertelde: ‘Het is belangrijk om voorwaarden te scheppen voor een uitnodigende, open en eerlijke sfeer. Maak geen verwijten en oordeel niet; een kind heeft al genoeg schuld en schaamtegevoelens.
Probeer te zorgen dat je kind regelmaat houdt van school of werk zodat zij ook een leven buiten de eetstoornis houdt en niet geïsoleerd raakt. Ook is het goed om te laten zien hoeveel jij van het leven houdt en dat je geniet van alle mooie en positieve dingen. Als laatste moet je natuurlijk niet jezelf vergeten en proberen regelmatig afleiding te zoeken, zodat je als ouder ook nog met andere dingen bezig bent.’