Redactie
Redactie Gezondheid 24 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Feit of fabel: jongens krijgen later een groeispurt dan meisjes

Zo rond het einde van de basisschool en het begin van de middelbare school valt het je misschien op. Veel meisjes zijn plotseling een kop groter dan de jongens. Is dat toeval of niet? Wij zoeken voor je uit of het een feit is of een fabel dat jongens later een groeispurt krijgen dan meisjes.

Groeien, veel kinderen (en ouders), maken zich er behoorlijk druk om. Klein zijn wordt gek genoeg door de meeste kinderen nog steeds niet beschouwd als iets om trots op te zijn. En als een meisje groter dan een jongen is, voelt dat al helemaal niet stoer. Gelukkig hoeven de meeste jongens zich niet lang zorgen te maken, want op een bepaalde leeftijd schieten ze de meeste meiden met gemak weer voorbij. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met die groeispurt?

Krijgen jongens later een groeispurt dan meisjes?

Het simpele antwoord is: ja. De groeispurt van jongens vindt inderdaad gemiddeld later plaats dan de groeispurt van meisjes. Vandaar dus dat er een moment is waarop veel meiden langer zijn dan de jongens uit hun klas of van hun leeftijd.

Dat effect wordt nog eens versterkt door het feit dat kinderen voorafgaand aan de puberteit wat langzamer groeien dan normaal. Dus terwijl de jongens nauwelijks groeien schieten de meisjes opeens de lucht in. Gemiddeld hebben de meeste meisjes hun groeispurt wanneer ze 12 of 13 jaar zijn. Jongens krijgen hun groeispurt gemiddeld wanneer ze 13 of 14 jaar zijn. Het is dus geen toeval als de meisjes aan het begin van de middelbare school een stukje groter zijn dan de jongens.

Overigens is dit wel afhankelijk van wanneer een kind in de puberteit komt. Kinderen die al vroeg in de puberteit komen zullen ook eerder hun groeispurt hebben dan kinderen die laat in de puberteit komen. Bovenstaande leeftijden zijn dus gemiddelden en natuurlijk halen de jongens dit meestal later in. Zeker omdat ze ook twee jaar langer doorgroeien dan meisjes. Meisjes stoppen gemiddeld rond hun 16e al met groeien en jongens pas op hun 18e.

Vroeg of laat in de puberteit

Wat ook invloed heeft op de groei van je kind is wanneer hij of zij in de puberteit komt. Een kind dat vroeg in de puberteit komt groeit vaak harder maar korter. Hierdoor hebben ze over het algemeen een kleinere eindlengte dan kinderen die laat in de puberteit komen.

https://www.famme.nl/groeispurt-kind-herkennen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NCJ

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme