Bijna een op de drie jonge werkende vrouwen kampt met een burn-out
Bijna een op de drie jonge werkende vrouwen heeft te maken met een burn-out. Het gaat om vrouwen tussen de 18 en 34 jaar. Vooral onder hoogopgeleide vrouwen stijgt het percentage. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van onderzoeksbureau TNO en het CBS.
In 2020 zei nog 25 procent burn-outklachten te ervaren. Twee jaar later was dat 29 procent.
Ook mannen kampen vaker met een burn-out
Niet alleen steeds meer jonge vrouwen kampen met burn-out, ook bij jonge mannen is er volgens het rapport een stijging te zien. In 2015 zei 13 procent van de mannen last te hebben van burn-outklachten, in 2022 is dat gestegen naar 23 procent.
Daarnaast ziet de TNO een stijging van ziekteverzuim als gevolg van werkgerelateerde psychische klachten. Die stijging is vooral te zien in de zorg en het onderwijs, waar veel meer vrouwen dan mannen werken. Volgens de onderzoekers wordt de groep werknemers met weinig of geen burn-outklachten in die twee sectoren de laatste jaren steeds kleiner.
Prestatiedruk en financiële onzekerheid
De stijging is onder andere te wijten aan prestatiedruk, constant bereikbaar zijn en financiële onzekerheid. De jongeren die deelnamen aan het onderzoek noemden ook de „constante stroom aan negatief nieuws over klimaat, stikstof, oorlog en COVID-19” als voorbeelden.
Daarnaast ziet het TNO dat sociale media een grote rol spelen in het zelfbeeld van jonge werkenden. Het beïnvloedt het zelfbeeld van de jongeren op een negatieve manier en zorgt daarbovenop voor extra stress.
Praten verkleint kans op burn-out
Om mentale klachten, zoals een burn-out, bespreekbaar te maken, is onder andere het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vorig jaar met de campagne Hey, het is oké gestart. Met de campagne wil het ministerie jongeren aansporen om te praten over hun problemen.
„Jonge werknemers ervaren steeds meer beginnende mentale klachten door werkstress”, zegt demissionair minister Karien van Gennip van SZW tegen persbureau ANP. „Daar moeten we met elkaar wat aan doen. Dat begint bij het bespreekbaar maken van waar je tegenaan loopt en waar je mee zit. Dat is juist een teken van kracht en helpt je op de werkvloer. Bovendien kun je door erover te praten de kans op een burn-out verkleinen.”
Opgebrand door je kinderen: Laura (29) had een parentale burn-out