Joliens zoontje heeft down: ‘Mensen kijken soms met medelijden, maar we hebben veel meer aan een glimlach’
Het zoontje van Jolien heeft het syndroom van Down. Voor hen is vandaag een bijzondere dag, want het is Wereld Downsyndroomdag, een dag waarop extra aandacht wordt besteed aan mensen met het syndroom van Down en degenen die hen ondersteunen. Wat betekent deze dag voor hen? Via de telefoon doet Jolien het een en ander uit de doeken.
Voor haar en haar driejarige zoontje Léon betekent deze dag vooral het stilstaan bij ‘het anders zijn’. „Het is belangrijk om voorbij de typische vooroordelen en stereotypen te kijken”, vertelt Jolien. „Deze dag helpt om het syndroom op de kaart te zetten.”
Wereld Downsyndroomdag
In het dagelijks leven merkt Jolien veel voordelen jegens haar zoontje. „Je ziet het wanneer we bijvoorbeeld wandelen met ons kind, dan worden we weleens nagekeken”, vertelt ze. „Mensen trekken vaak een blik van medelijden. We hebben veel meer aan een glimlach!” Positiviteit is sowieso belangrijk voor Jolien: als mensen positief spreken over het syndroom van Down, is de kans groot dat het stigma zal verdwijnen.
Maar toch, voordat ze Léon kreeg, keek ze ook weleens met een slachtofferoog naar mensen met down, geeft ze toe. „Onze oogkleppen vielen af toen we Léon kregen. Een persoon met down kan makkelijk deelnemen in de maatschappij, ook voor de fysiek zwakkere is er genoeg ruimte om mee te doen.”
Voor Jolien – en uiteraard haar zoontje – gaat het vooral om de inclusiviteit. Meer bij de samenleving horen en minder worden gezien als ‘raar’. Daar hoort ook bij dat er meer bewustwording wordt gecreëerd. „Meer zien betekent meer informatie en meer inclusiviteit”, vertelt ze. „Wanneer we mensen met down naar voren brengen op televisie of op het werk, zijn we een stap dichter bij het aanvaarden en accepteren.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Mismatchende sokken
Is er ook iets dat wij zelf kunnen doen om de inclusiviteit te verbeteren op Wereld Downsyndroomdag? Volgens Jolien kun je met een simpel gebaar wel je steun tonen: „Het is typerend om twee verschillende sokken aan te trekken.” Foto’s van mensen die gehoor geven aan die oproep, vind je vandaag veel terug op Instagram, bijvoorbeeld onder de hashtag steunkousen. Het maakt niet uit wat voor sokken je draagt, als ze maar verschillend zijn.
Sokken zijn niet zomaar gekozen als symbool voor Wereld Downsyndroomdag. De vorm van een chromosoom is namelijk gelijk aan die van een sok. Twee verschillende sokken maken dus een passend beeld.
Naast de sokken is er volgens Jolien nog een ding belangrijk: „Stel je ervoor open en open je mindset. Ik hoop dat mensen Léon kunnen zien als Léon. Down is een onderdeel van hem, hij is veel meer dan alleen dat. Kijk verder dan alleen het rugzakje waar down in zit.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Wereld Downsyndroom Dag
De Wereld Downsyndroom Dag vieren we jaarlijks op 21 maart. Deze datum is niet willekeurig uitgekozen: bij mensen met het syndroom van Down is het 21ste chromosoom niet twee, maar drie keer aanwezig. De dag is sinds 2011 aangenomen als officiële werelddag door de VN.
Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Metro.
Nando heeft downsyndroom en heeft hoofdrol te pakken in de Kameleon