Jet van Nieuwkerk: ‘Als mijn zoon niets wil eten mag dat, maar ik heb wel een regel’
Op! het nieuwste kookboek van Jet van Nieuwkerk is speciaal voor ouders en grootouders met (klein)kinderen in de leeftijd van 1-4 jaar. In Op! geeft Jet vijftig heerlijke en voedzame recepten, traktaties en beleg voor op brood. Het boek wordt aangevuld met tips en adviezen van voedings- en kindercoach Susanne Verzuu, zodat het bord van je kind leeg raakt en niet door de kamer vliegt.
Het boek is voor het hele gezin, iedereen eet met de pot mee. Denk aan een stoofpotje, pasta met broccoli en avocadosaus en het recept voor de beste rode saus tjokvol met groenten. In het boek staan ook zoete gerechten: bananenbrood, (glutenvrije) appelcakejes en krentenbollen.
Makkelijke recepten voor kinderen
Wie niet uitgebreid in de keuken kan of wil staan, is aan het goede adres. Het zijn namelijk snelle, makkelijke recepten met weinig ingrediënten. “Ik zie om mijn heen dat mensen het druk hebben, maar wel graag iets lekkers en voedzaams op tafel zetten. Apart voor de kleine koken hoeft niet, het zijn recepten voor het hele gezin”, vertelt Jet aan Famme.
“Mijn grootste proefkonijn is mijn zoon Frenkie (2), hij heeft bijna alle recepten geproefd. Door hem kom ik er steeds beter achter welke recepten lekker zijn voor het hele gezin. We vinden het gezellig met het hele gezin samen te eten.”
Frenkie wil ook wel eens niet eten
Natuurlijk is het niet altijd haalbaar om met z’n allen te eten en Frenkie wil ook wel eens niet eten. Hij is dan bijvoorbeeld niet lekker of doodmoe omdat ik hem net tien minuten te laat van de opvang gehaald heb. Het draait allemaal om timing. Ik heb wel een regel. Als hij geen trek heeft dan mag dat en dat is niet erg, maar dan is er ook niets anders dat hij krijgt. Ik vind het belangrijk om me aan die regel te houden, anders is het hek straks van de dam.”
Volgens Jet kunnen kinderen niet vroeg genoeg beginnen met helpen in de keuken. “Het is voor mij iets dat bij de opvoeding hoort, ik wil graag dat mijn kind weet wat hij eet. Frenkie is nu nog iets te jong, maar ik kan niet wachten om appelmoes met hem te maken van appels. Het liefst zou ik dan ook nog de appels samen met hem plukken, maar appels uitzoeken in de supermarkt is al een goed begin. Dat maakt het eten veel leuker en je betrekt een kind erbij. Ze zijn daarna ook trots, want ze hebben zelf iets gemaakt.”
Vlindertjespasta met spinazie à la crème
Eén van mijn favoriete recepten is de vlindertjespasta met spinazie. Het is een vegetarisch recept met geraspte kaas. Voor Frenkie rasp ik dan zo min mogelijk kaas. Deze pasta is ontzettend makkelijk en ik at hem als kind ook vaak. Wil jij dit recept uitproberen?
Dit heb je nodig voor 2 volwassenen + 2 kinderen
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 500 g (vegetarisch) rundergehakt
- 400 g (diepvries)spinazie
- 100 ml crème fraîche
- 400 g vlinderpasta (of andere pasta waarvan je weet: dat gaat op)
- verse nootmuskaat
- olijfolie
Zo maak je het
- Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Fruit de ui en knoflook in circa 3 minuten glazig.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg als het gehakt bijna gaar is de (bevroren stukjes) spinazie toe. Leg een deksel op de pan en laat even pruttelen op laag vuur (dan ontdooit de spinazie sneller).
- Roer de crème fraîche door het gehaktmengsel.
- Kook ondertussen de pasta gaar en laat uitlekken in een vergiet. Dat de saus een beetje afkoelt is niet erg. Breng de saus op smaak met nootmuskaat. Meng de gekookte pasta door de saus, goed alles door elkaar roeren en de pan mag op tafel