Leven jij en je wederhelft compleet langs elkaar heen? Dat kan hierdoor komen
Dit is voor iedereen die denkt: het is niet meer zo vurig en intens als het geweest is tussen mij en die wederhelft van mij. De meeste gesprekken tussen jullie zijn puur transactioneel (hoe laat moeten de kinderen naar zwemles?) en hij gedraagt zich niet meer zoals in het begin van jullie relatie. Compassie en intimiteit zijn opeens ver te zoeken, en je partner lijkt ongeïnteresseerd. Waar zit hij toch met z’n hoofd? Hellooo, anybody home?
Een veelvoorkomend verschijnsel
Herken je de situatie zoals hierboven geschetst? Dat is niet vreemd. Volgens Guy Winch – psycholoog en schrijver van het boek ‘Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure, and Other Everydag Hurts’ – is emotionele afstand een veelvoorkomend verschijnsel in relaties. Het is niets om je schuldig over te voelen, of je voor te schamen. Omdat het zich langzaam ontwikkelt is het gemakkelijk te missen.
Het feit dat je man (of vrouw) emotioneel afstandelijk is betekent niet gelijk dat hij overspel pleegt. Waardoor het dan wel kan komen? Winch benoemt vijf mogelijke oorzaken van emotionele afstand tussen stelletjes. Misschien kunnen we er iets van opsteken.
Je partner verlangt naar tijd voor zichzelf
Werk, kinderen, huishoudelijke taken, familiebezoekjes: het kost nogal wat tijd. En dat betekent dat er weinig tijd overblijft voor je partner (en voor jou) om iets voor zichzelf te doen. Vooral koppels met jonge kinderen zullen dit probleem herkennen.
Volgens Winch proberen sommige mensen alone time te krijgen door zich te focussen op tv-shows, het internet of hun telefoon. Als je vermoedt dat dit het geval is, vraag je partner dan of hij behoefte heeft aan meer tijd voor zichzelf. Overleg hoe je dit voor elkaar kunt krijgen en maak een afspraak waar jullie beiden tevreden over zijn.
Je partner is gestrest
Iedereen reageert anders op stressvolle situaties. De een komt in actie en wil er graag over praten, terwijl de ander juist vlucht en op stress reageert door zich terug te trekken. Merk je dat er duidelijke stressoren in het leven van je partner zijn (dit kan zowel op privé als professioneel gebied), bespreek dan mogelijke opties om de stress te verminderen. Misschien heeft je partner baat bij meditatie. Of is het tijd voor een romantische getaway?
Je partner is het verliefde gevoel kwijt
Dit kan een pijnlijk punt zijn. Maar wél een punt waar iets aan gedaan kan worden. Heb je het gevoel dat je partner intimiteit vermijdt en geen moeite meer investeert in jou, of jullie gezin? Dan is het tijd om te praten.
Volgens Winch is het belangrijk om je partner er niet mee te overvallen. Beter is om een tijd af te spreken om – onder het genot van een glas wijn natuurlijk – over het onderwerp te praten. Op deze manier kan je partner zich mentaal voorbereiden en geef je hem de ruimte om na te denken. Vraag je partner hoe hij zich voelt en of er dingen zijn die hij graag anders zou willen zien. Wat moet er veranderen zodat jullie weer meer verbondenheid voelen? Komen jullie er zelf niet uit, dan is relatietherapie wellicht een goed idee.
Je bent te behoeftig
Wanneer je partner het gevoel heeft dat je te behoeftig bent en te veel vraagt, dan kan het zijn dat hij een ‘emotionele stap’ terugneemt. Hierdoor is het waarschijnlijk dat jij je afgewezen of verlaten voelt en alleen maar meer behoeftig wordt. Het gevolg? Je partner neemt nóg een ‘emotionele stap’ terug. En zo gaat de cyclus door zegt Winch. Wat je kunt doen om de cyclus te doorbreken is zelf een (tijdelijke) stap terug nemen. Het klinkt gek, maar elkaar meer de ruimte geven kan jullie juist dichter bij elkaar brengen.
Je hebt veel kritiek
Het moment wanneer je beseft dat er een afstand is ontstaan tussen jou en partner kan best pijnlijk zijn. De kans bestaat hierdoor dat je kritischer wordt of bozer reageert dan je zelf doorhebt. Als reactie trekt je partner zich vervolgens terug. Wat heeft het voor zin om met iemand te communiceren als je toch alleen maar een shitload aan kritiek over je heen krijgt?
Het probleem is dat het terugtrekken van je partner je nog meer verontrust kan maken, waardoor je alsmaar kritischer wordt. Weer zo’n vicieuze cirkel dus. Wat Winch aanraadt om de cirkel te doorbreken: zorg dat je de 80-20 regel hanteert in de communicatie met je partner. Dit betekent dat ten minste 80 procent van je communicatie neutraal (of liever positief) moet zijn, en slechts 20 procent negatief of gericht mag zijn. Samen over een droomreis fantaseren is ook veel leuker dan praten over rondslingerende sokken toch?