Veelgestelde vraag: is zwanger zijn zwaar?
Zwanger zijn, voor de een is het de mooiste periode van het leven. Voor de ander is een zwangerschap afzien en ontzettend zwaar. Het is hoe dan ook bijzonder; de gedachte dat er een klein mensje in je groeit en dat je lichaam daartoe in staat is. Alle magie terzijde, wat maakt een zwanger zijn zwaar?
Van vermoeidheid en misselijkheid tot slecht slapen en waggelend door het leven stappen. Een zwangerschap vergt nogal wat van je lichaam.
Is zwanger zijn zwaar?
Laten we voorop stellen dat een zwangerschap voor iedereen een andere ervaring is. Geen enkele zwangerschap is hetzelfde. Gewenst, ongewenst. Verwacht, onverwacht. Snel gelukt, lang gewacht. Fit lichaam, uitgeblust lijf. Er zijn tal van factoren die de ene zwangerschap zwaar maken en de andere niet. En ook al tick je al de juiste boxes, dan nog kun je zwanger zijn als zwaar ervaren. Sommige factoren, zoals zwangerschapsdiabetes, kunnen zelfs de fitste, gezondste mensen overkomen. Kortom; je weet het niet. En dat is in sommige gevallen maar goed ook.
Wat maakt een zwangerschap zwaar?
Hoezo kan een zwangerschap zwaar zijn? Wat ervaren en voelen vrouwen bij een zware zwangerschap? Die hebben veelal te maken met de meest voorkomende zwangerchapskwalen. Een overzicht:
- Ernstige misselijkheid: misselijkheid hoort er, zeker in de eerste weken, bij. Dat is niet zo gek, want je hormoonhuishouding ligt totaal overhoop en er gebeurt van alles in je lichaam. Bovendien heeft misselijkheid ook een groot voordeel: je weet in ieder geval dat er iets gaande is in je lichaam. Maar continu overgeven, geen eetlust hebben en niets binnen kunnen houden? Dat is uitputtend. Deze ernstige vorm van misselijkheid heet hyperemesis gravidarum (HG) kan ervoor zorgen dat je alleen maar op bed wilt liggen met de gordijnen dicht.
- Intense vermoeidheid: zoals we hierboven al zeiden, zeker in de eerste weken ligt je hormoonhuishouding totaal overhoop. Je lichaam moet hard werken en dat kan ervoor zorgen dat een intense vermoeidheid plots uit het niets toeslaat. Je bent niet vooruit te branden en hebt nergens de puf voor.
- Extreem gevoelig: de hormonen gieren door je lijf en dat kan ervoor zorgen dat je emoties nogal aan de oppervlakte liggen. Je bent snel ontroerd, hebt een kort lontje of schiet snel uit je slof.
- Nauwelijks eetlust: of juist enorme eetlust, maar niets mogen eten. Want wie zwanger is, die moet zich aan een strikt dieet houden voor een gezonde zwangerschap. Sommige zwangeren vallen de eerste weken van een zwangerschap af omdat ze geen hap meer door hun keel krijgen. Andere vrouwen hebben enorme eetbuien en cravings.
- Slecht slapen: je kunt niet meer op je buik slapen, op je rug ligt niet fijn en op je zij zorgt ervoor dat je steeds moet plassen. En je was al zo moe.
- Extra zorgen: nu je zwanger bent, kan het zijn dat je je meer zorgen maakt dan normaal gesproken. Je moet nu niet alleen aan jezelf denken, maar ook aan je baby. Dat kan de nodige stress opleveren; doe ik het wel goed, is alles in orde? Als je je te veel laat leiden door deze zorgen (wat logisch is, want zwanger zijn is gewoon spannend), kan zwanger zijn zwaar zijn.
- Vocht vast houden: nog een zwangerschapskwaal die veel voorkomt en die een zwangerschap zwaar kan maken, is het vasthouden van vocht. Dit kan ervoor zorgen dat je voeten opzwellen, waardoor je je schoenen niet meer past. Door dit extra vocht voel je je zwaarder en vermoeider.
- De uitgerekende datum voorbij: de laatste loodjes wegen het zwaarst, vooral als je baby lekker blijft zitten na de uitgerekende datum.