Ouders opgelet: veelbesproken iPhone-functie is best riskant voor kinderen
Waar ouders vroeger nog twijfelden om een smartphone mee te geven aan hun kinderen, is het nu de standaard geworden. Het geeft een gevoel van veiligheid om altijd contact te hebben met je kroost. Toch kun je deze iPhone-functie bij je kinderen misschien beter uitzetten.
Sinds september is iOS 17 beschikbaar voor de iPhone. Die is er niet alleen voor de iPhone 15-modellen, maar ook voor oudere generaties. In de nieuwe versie van de besturingssoftware zijn verschillende nieuwe functies te vinden. Een daarvan is NameDrop, een heerlijke feature, maar eentje die je mogelijk beter uit kunt zetten bij je kinderen.
Waarschuwingen voor NameDrop op de iPhone
Met NameDrop is het mogelijk om heel simpel je contactgegevens te delen met anderen. Je houdt twee iPhones bij elkaar en met een tik op het scherm krijg je de naam, telefoonnummer en het e-mailadres van de andere persoon te zien, waarna je deze kunt opslaan. Ideaal tijdens het netwerken of als je een leuke persoon in de kroeg leert kennen.
In de Verenigde Staten zijn er nu echter zorgen om de functie vanwege de veiligheid van kinderen. Het is wellicht wat vergezocht van de politie in onder andere Oakland, aangezien er verschillende veiligheidsfeatures zijn ingebouwd door Apple.
Zo is het alleen mogelijk om NameDrop te gebruiken als de telefoons echt tegen elkaar worden gehouden. Daarnaast krijgt de ander alleen de gegevens te zien die op de contactkaart staan, en die zijn dus ingevoerd door jezelf.
Het is ook mogelijk om de functie gewoon helemaal uit te schakelen. Hiervoor ga je op je iPhone naar Instellingen > Algemeen > AirDrop > Apparaten en zet je de functie simpel uit door NameDrop uit te vinken.
Hoewel het dus kan dat je kind per ongeluk NameDrop gebruikt, is de kans daarop heel klein. Iemand moet dan wel heel dichtbij komen. Ten eerste moet het kind zelf toestemming geven door te drukken dat die gegevens wil delen. Daarnaast heb je ook nog eens controle over of je kind een contactkaart heeft gemaakt met gegevens. Ook is de functie helemaal uit te schakelen. Je hoeft dus echt niet bang te zijn.
Volledige controle voor ouders dankzij deze functies
Op de iPhone zijn bovendien ook nog andere opties voor ouders. Zo is het ook mogelijk om Ouderlijk toezicht in te stellen. Zo kun je beheren hoeveel schermtijd je kroost maximaal mag hebben en kunnen ze ook niet zomaar iets aankopen in de App Store. Daarnaast stel je ook beperkingen in voor met wie ze mogen communiceren en krijg je als ouder een waarschuwing wanneer er gevoelig materiaal wordt gedeeld.
Om deze functie in te schakelen ga je naar Instellingen > Gezin > [naam van je kind]. Hier kun je de verschillende functies voor Ouderlijk toezicht terugvinden. Zo heb je als ouder de volledige controle over wat je kind wel en niet kan doen met zijn of haar iPhone.