Sophie Mardahl (38): ‘Geluiden van explosies en grijze rook vulden de lucht terwijl ik in een verloskamer zat’
In het kader van Internationale Vrouwendag staan wij stil bij een aantal vrouwen die ons enorm inspireren. Zo maken we kennis met Sophie Mardahl (28) een Deense Communicatie Specialist voor de Verenigde Naties. Wat haar baan precies inhoudt, vertelt ze tijdens een interview met Famme.
Op dit moment is Mardahl gestationeerd in Bahrain, waar ze zich voornamelijk bezighoudt met migranten. Het is geen geheim dat arbeiders en dienstmeisjes in het Midden-Oosten vaak onjuist behandeld worden, en daardoor niet de rechten krijgen die ze verdienen. Mardahl zet zich voor hen in.
Kun je uitleggen wat je werk precies inhoudt?
“Ik werk voor de Verenigde Naties als communicatiespecialist. Ik werk nauw samen met overheden, maatschappelijke organisaties, de academische wereld en de media. Ik heb me mogen inzetten mensenrechten in Afrika, Azië, Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten. In mijn huidige baan werk ik samen met overheden om informatie en campagnes te creëren. Op die manier hoop ik migranten en migratieprocessen te ondersteunen.”
Wat inspireerde je om voor de VN te werken?
“Ik werd geïnspireerd om voor de Verenigde Naties te werken omdat het een multiculturele werkomgeving is. Daarbij zag ik het als een goede kans voor mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarbij geeft het veel voldoening om te weten hoeveel ik bijdraag aan mensenrechten.
Ik heb tien jaar voor de Verenigde Naties gewerkt in verschillende landen en culturen. Het is heel mooi om te voelen hoe mensen van over heel de wereld samenwerken aan dezelfde doelen. Het is een uitdagende functie, maar tegelijkertijd is het ontzettend dankbaar werk. Ik zie namelijk persoonlijk hoeveel levens de VN (en partners) kunnen redden.”
Heb je ooit iets meegemaakt wat je nooit meer zal vergeten?
“In mijn carrière bij de Verenigde Naties heb ik veel momenten meegemaakt die ik nooit zal vergeten. Zowel hartverscheurende als hartverwarmende momenten. Ik heb mensen over de hele wereld ontmoet die een diepe indruk op me hebben gemaakt en waar ik vaak aan denk, dus het is moeilijk om een specifiek geval te kiezen.
Echter, er is wel één moment dat ik nooit zal vergeten. Ik was in een ziekenhuis in Aleppo, Syrië. Geluiden van explosies en grijze rook vulden de lucht. In een kleine verloskamer zat ik naast een vrouw die een klein meisje baarde. Ik was getuige van dit life-changing moment van een jonge vrouw. Een vrouw die haar man had verloren in de oorlog, maar toch kon bevallen in een veilige omgeving, omringd door professionals in de gezondheidszorg. Dat is een moment dat ik nooit zal vergeten. Ik heb uit de eerste hand ervaren hoe belangrijk het is om levensreddende diensten te verlenen. Vooral omdat iedere twee minuten ergens op de wereld een vrouw overlijdt tijdens de bevalling van haar kind.”
Hoe zorg je ervoor dat je privéleven niet leidt onder je werk?
“Ik heb geleerd om mezelf open te stellen, en ik zorg ervoor dat ik over mijn ervaringen praat. Daardoor krop ik het allemaal niet op. Daarbij geef ik prioriteit aan voldoende slaap en lichaamsbeweging. Ook zorg ik ervoor om genoeg dingen te doen die me gelukkig maken. Dingen die niets met mijn werk te maken hebben. Daardoor creëer ik een balans tussen werk en privé.”
Als er één boodschap is wat je met anderen zou kunnen delen, wat zou dat zijn?
“Je staat er niet alleen voor! Waar je ook doorheen gaat (in je privéleven, of op je werk)… You’re not alone. Je openstellen voor de mensen die je vertrouwt, kan een zware last van je schouders tillen; het zal je misschien verbazen hoeveel andere mensen soortgelijke ervaringen hebben gehad en samen kun je elkaar steunen, van elkaar leren en je in de goede richting leiden.”
Leena de Wilde (34): ‘Je kan zeker moeder zijn, ook al heb je een beperking’