Mag je straks zelf nog kiezen waar je bevalt? Verloskundigen luiden de noodklok
Een voorgenomen besluit voor ‘integrale bekostiging’ in de geboortezorg van minister Kuipers van Volksgezondheid zou weleens het hele geboortesysteem in Nederland op zijn kop kunnen zetten. Daarom luiden verloskundigen nu de noodklok. Maar wat is er nu precies aan de hand? Famme zet het op een rij.
Hoewel wij het in Nederland misschien normaal vinden, is ons geboortesysteem vrij uniek. Zelfs ten opzichte van veel andere westerse landen. Zo vertelt deze moeder bijvoorbeeld hoe het is om in Zweden te bevallen. In Nederland is het zo dat zwangere vrouwen kunnen zelf kunnen kiezen waar ze willen bevallen. Thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum bijvoorbeeld.
Dat is niet de enige keuzevrijheid die je als zwangere hebt. Je hebt namelijk ook de keuze tussen verschillende verloskundigen en ziekenhuizen. Deze keuzevrijheid staat nu onder druk door het voorgenomen besluit van minister Kuipers om een nieuw kostensysteem, de zogeheten integrale bekostiging, te introduceren.
Integrale bekostiging: grote verandering in het geboortesysteem
Hoewel het klinkt als een technisch verhaal zal het voor zwangere vrouwen uiteindelijk een grote impact hebben, zegt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Het betekent dat ziekenhuizen en verloskundigen tezamen zullen worden gecontracteerd. Samen verdelen ze het geld, waarbij het ziekenhuis aanzienlijk meer macht heeft dan de verloskundige.
Onder het nieuwe systeem bepaalt het ziekenhuis straks wanneer en waarvoor een verloskundige betaald krijgt, wat hun autonomie en het zelfstandigheid aantast. Er bestaat daardoor een grote kans dat thuisbevallingen in Nederland zullen verdwijnen.
De keuzevrijheid verdwijnt omdat:
- Ziekenhuizen er een nog groter financieel belang bij krijgen dat zwangeren in een ziekenhuis bevallen. Zij krijgen een belangrijke stem in waar en met wie een zwangere vrouw bevalt.
- De autonomie verdwijnt van de zelfstandige verloskundige.
- Een Integrale Geboorte Organisatie (IGO) wil dat de zorg binnen hun organisatie wordt afgenomen. Als een zwangere kiest voor zorg buiten de IGO wordt ze gezien als een ‘bundelbreker’ en ‘knelpunt’ binnen het systeem.
- Zwangeren alleen binnen dezelfde IGO kunnen veranderen van verloskundige, mochten ze toch een andere verloskundige willen.
- Een zwangere vrouw door het ziekenhuis uitgesloten wordt van bepaalde zorg als zij toch bij een zelfstandig werkende onafhankelijke verloskundige zit, zoals het gebruik van een lachgas roesje tijdens de bevalling of een badbevalling.
Petitie
Inmiddels is er een petitie gestart door burgerinitiatief Noodalarm Geboortezorg die al door meer dan 170.000 zwangeren, ouders en professionals is ondertekend. Daarnaast is er een social media-actie gestart waarbij zwangere vrouwen gevraagd wordt een foto te delen met daarbij #persvrijheid.
Dit bericht op Instagram bekijken
Met de petitie en de actie hopen de initiatiefnemers dat de Tweede Kamer het voorstel van minister Kuipers zal tegenhouden. Op 12 april zal de petitie worden aangeboden in Den Haag.
Vivienne: ‘Ik wilde een thuisbevalling, maar moest van mijn man naar het ziekenhuis’