Laura Saija
Laura Saija Bevallen 6 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

De innesteling van de bevruchte eicel, alles over dit cruciale moment

Misschien wel de belangrijkst fase in het proces van zwanger worden, is de innesteling van een bevruchte eicel. In de volksmond wordt dit proces ook wel eens ‘op het wachtbankje’ zitten genoemd, omdat je in feite letterlijk aan het wachten bent of de bevruchte eicel zich innestelt of niet.

Je kunt aan deze fase zelf niets doen of veranderen en uiteindelijk ben je na het wachten dus zwanger of wordt je ongesteld. We vertellen je wat de innesteling is, wanneer het gebeurt, hoelang het duurt en wat er gebeurt als het op de verkeerde plek plaatsvindt.

Wat is de innesteling?

De innesteling is het proces waarbij een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt en begint te groeien. Nadat de eicel bevrucht is door een zaadcel, begint deze zich te delen en vormt zich tot een embryo. Dit embryo moet zich in de baarmoederwand vestigen om zich verder te kunnen ontwikkelen. Hij maakt een reis van vijf tot zes dagen van de eileider naar de baarmoederholte.

Het proces van innesteling omvat verschillende stappen. Ten eerste hecht het embryo zich aan het slijmvlies van de baarmoeder. Vervolgens begint het embryo zich in te graven in de baarmoederwand, waar het bloedvaten aantreft om zichzelf van voedingsstoffen te voorzien. Na deze succesvolle innesteling begint het embryo zich te ontwikkelen en groeit het uit tot een foetus.

Wanneer is de innesteling?

De innesteling vindt doorgaans plaats ongeveer 6 tot 10 dagen na de ovulatie, dit is meestal in het midden van de menstruatiecyclus. Dit tijdsbestek kan variëren van vrouw tot vrouw, afhankelijk van de individuele cyclus en hormonale schommelingen.

Een van de belangrijkste signalen van innesteling is de innestelingsbloeding. Dit is een lichte bloeding die optreedt wanneer het embryo zich in de baarmoederwand nestelt. Deze bloeding kan lijken op een lichte spotting en duurt meestal maar een paar dagen. Veel vrouwen beschouwen dit als een vroeg teken van zwangerschap. Niet elke vrouw krijgt een innestelingsbloeding.

Hoe lang duurt de innesteling?

De innesteling is een relatief snel proces dat meestal enkele dagen duurt. Het embryo moet zich hechten aan het baarmoederslijmvlies en zich in de wand nestelen voordat het verder kan groeien. Over het algemeen duurt de innesteling ongeveer 48 tot 72 uur.

Gedurende deze tijd ervaart een vrouw mogelijk symptomen zoals lichte krampen en de eerder genoemde innestelingsbloeding. Sommige vrouwen voelen deze veranderingen in hun lichaam, terwijl anderen zich er niet van bewust zijn dat de innesteling plaatsvindt.

Innesteling op de verkeerde plek

Hoewel de innesteling normaal gesproken in de baarmoederwand plaatsvindt, kan het soms op de verkeerde plek gebeuren. Een veel voorkomende complicatie is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij het embryo zich in de eileider, eierstok of zelfs in de buikholte nestelt in plaats van in de baarmoeder. Dit is een ernstige medische aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan pijnlijke symptomen veroorzaken, zoals buikpijn, bloedingen en duizeligheid. Als deze symptomen optreden, moet je dus onmiddellijk een arts waarschuwen.

Endometriose

Naast buitenbaarmoederlijke zwangerschappen kunnen zich ook andere problemen voordoen bij de innesteling. Sommige vrouwen kunnen last hebben van een aandoening genaamd endometriose, waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Dit kan de innesteling bemoeilijken en leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.

Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme