Inknippen tijdens de bevalling: alles wat je erover wil weten
Inknippen tijdens de bevalling, je hebt er waarschijnlijk weleens van gehoord, en grote kans dat de rillingen toen over je rug liepen. Toch is het soms beter om ingeknipt te worden voor de veiligheid en gezondheid van zowel jou als de baby.
Je wordt in principe ingeknipt als de bevalling sneller moet verlopen, omdat je baby het bijvoorbeeld benauwd heeft of je op punt van uitscheuren staat. Wij vertellen je alles over de ingreep en het herstel.
Wat gebeurt er tijdens het inknippen?
De verloskundige besluit om in te knippen als je baby snel geboren moet worden of als ze ziet dat de huid van je vagina gaat uitscheuren. Zo kan er bijvoorbeeld een totaal ruptuur worden voorkomen. Inknippen klinkt ontzettend pijnlijk, maar geloof het of niet: je voelt er meestal bijna niets van. De knip wordt namelijk gezet op het hoogtepunt van je wee. Je bent dan zo afgeleid dat de pijn aan je voorbij gaat. Ben je bang voor een knip? Vraag dan vooral om een verdoving.
Manieren van inknippen
Er zijn twee verschillende manier om ingeknipt te worden. De meest voorkomende knip heet de medio-laterale knip. De verloskundige zet dan een schuine knip van de onderste rand van je vagina tot naast je anus. De tweede manier is een rechte knip van de onderste rand van je vagina tot aan een punt tussen je vagina en anus.
Hechten
Als je bent ingeknipt, moet je na je bevalling gehecht worden. Voor de binnenste lagen van je vagina worden oplosbaar hechtdraad gebruikt. De buitenste laag wordt soms gehecht met onoplosbaar draad. Deze hechtingen worden na ongeveer zeven dagen eruit gehaald. Het hechten van de knip kan een pijnlijke ingreep zijn, vaak krijg je daarom automatisch een verdoving. Krijg je die niet? Vraag er dan zeker naar.
Inknippen of uitscheuren?
Inknippen heeft voordelen maar ook nadelen. Een nadeel is dat een knip minder snel geneest dan een scheur. De gerafelde randen van een scheur genezen sneller dan een knip. Een voordeel is dat een knip niet verder uit kan scheuren en is de kans op een totaalruptuur kleiner.
Herstellen van inknippen
Je kan van de wond, zeker de eerste paar dagen, behoorlijk last hebben. Vooral bij het zitten, liggen en plassen. De pijn voelt vaak branderig aan en kan nare steken geven. Hoe lang het litteken pijnlijk blijft, verschilt per vrouw. Sommigen hebben er na een paar weken geen last meer van, terwijl anderen het na twee jaar nog voelen.
Heb je na een jaar nog last van je hechtingen of voelen ze ongewoon pijnlijk aan? Maak dan een afspraak met de gynaecoloog. Het kan zijn dat de hechtingen te strak zijn gemaakt.
De pijn kun je verzachten door:
- de wond regelmatig te spoelen met warm water.
- tijdens het plassen lauw water langs de wond laten stromen
- op een hard oppervlak te zitten (zo voorkom je vochtophopingen)
- bekkenbodemoefeningen te doen
- een ice pack op de wond te leggen
- verdovende en verzachtende crème op de wond te smeren
- de wond goed schoon te houden door het regelmatig te ontsmetten en wassen.
Lees ook:
6x wat niemand je vertelt over je vagina ná de bevalling