Alles wat je wil weten over slaapapneu bij kleine kinderen
Heb je het idee dat je kind last heeft van slaapapneu? Slaapapneu is niet alleen erg vervelend voor je kleine, ook kan het angstige momenten voor jou opleveren. Het is natuurlijk nooit fijn om te zien of te horen dat de ademhaling regelmatig stopt tijdens het slapen. Hieronder hebben we alle informatie over slaapapneu bij kleine kinderen voor je op een rijtje gezet.
Ongeveer 2 procent van de kinderen heeft last van slaapapneu. Bij slaapapneu, ook wel het obstructief slaapapneu syndroom genoemd, stopt de ademhaling regelmatig tijdens het slapen. Hoe lang een ademstilstand duurt verschilt per kind. Na een korte tijd gaat de ademhaling weer verder. Wanneer je kind een aantal keer per nacht een adempauze heeft die langer duurt dan tien seconden, dan spreek je van slaapapneu.
Handige informatie over slaapapneu
Wanneer je het idee hebt dat je kleine last heeft van slaapapneu, dan is het fijn om iets meer over dit onderwerp te weten te komen.
Oorzaak slaapapneu bij kleine kinderen
Wanneer je kind last heeft van slaapapneu dan komt dit vaak door anatomische afwijkingen. Denk hierbij aan: te grote neus- en keelamandelen, een te grote of te dikke tong, een niet goed aangelegde kin en/of kaak of overgewicht. Ook komt slaapapneu vaak voor bij baby’s en kinderen met het syndroom van down, kinderen met spierziektes en bij dwerggroei.
Slaapapneu verschillen met volwassenen
Wanneer een volwassen persoon slaapapneu heeft snurkt hij vaak erg hard. Bij een klein kind hoeft dit niet zo te zijn. Een baby, dreumes of peuter met slaapapneu kan tegen de slaap vechten, meer moe zijn dan normaal en veel huilen. Kleuters kunnen o.a. te maken krijgen met ontwikkelingsproblemen en een groeiachterstand. Daarnaast kunnen ze druk gedrag vertonen, opstandig zijn, concentratieproblemen hebben, vermoeid zijn en langdurig bedplassen.
Angstige momenten voor ouders
Voor een ouder is het erg vervelend wanneer een baby of kind last heeft van slaapapneu. Als ouder hang je het liefst de hele nacht boven je kind om te kijken of hij wel door blijft ademen. Het is nou eenmaal eng als hij even stopt met ademhalen tijdens het slapen. Je hoeft niet angstig te zijn, want de hersenen geven na een korte tijd een signaal af waardoor je kleine gewoon weer doorgaat met ademhalen.
Wat te doen bij slaapapneu bij kleine kinderen?
Wanneer je het idee hebt dat je baby of kind last heeft van slaapapneu kan het handig zijn om naar de huisarts te gaan. Afhankelijk van de oorzaak kan er dan een gerichte behandeling gezocht worden. Bij bijvoorbeeld te grote keel- of neusamandelen zullen deze verwijderd kunnen worden. Bij een afwijking aan de kaak of kin kan er een orthodontist of kaakchirurg worden ingeschakeld.
Deze angstige momenten maakten jullie mee met je kind: ‘Het bloed stroomde eruit’