Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 30 mrt 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 9 tekenen dat je huwelijk of relatie toch niet zo goed is als je denkt

Als je relatie of huwelijk even niet zo lekker loopt, is het makkelijk om dingen onder het tapijt te schuiven. Wat het ook is: je hoopt dat het vanzelf weggaat door er niet al teveel aandacht aan te besteden.

De 9 onderstaande problemen gaan echter niet zomaar vanzelf weg – en kunnen uiteindelijk rampzalig uitpakken voor je relatie. Herken je er een of meerdere in je eigen relatie? Dat is niet meteen reden tot paniek: de meeste van deze problemen vallen prima op te lossen. Mits je dat wil, natuurlijk.

1. Jullie waren als pasgetrouwd stel nogal klef

Uit onderzoek blijkt dat stellen die na zeven jaar gingen scheiden, als pasgetrouwden een derde meer affectie naar elkaar toonden dan stellen die na zeven jaar nog steeds getrouwd waren. Als jullie relatie vanaf het eerste moment één grote roze vlinderwolk was, ben je gevoeliger voor een scheiding op de lange termijn. Die intensiteit houdt namelijk geen enkel stel vol. Huwelijken die niet beginnen als een meeslepende Hollywoodfilm hebben uiteindelijk een grotere slagingskans.

2. Eén iemand trekt zich terug tijdens een conflict

Natuurlijk hoeft niet in iedere ruzie het servies te sneuvelen, maar het is geen goed teken als een van de twee zich compleet terugtrekt in een discussie. Koppels waarbij de een de ander onder druk zet op een reactie, maar de ander reageert met een oorverdovende stilte, stevenen vaker af op een scheiding.

Het is een moeilijk patroon om te doorbreken omdat beide partners denken dat de ander de oorzaak is van het probleem. Het is moeilijk om te zien hoe je eigen gedrag bijdraagt aan het probleem en aan nieuwe, meer opbouwende conflict-strategieën kan werken.

3. Je denkt niet aan hem als jullie niet samen zijn

Sorry, Bob wie?

In 2007 deden wetenschappers onderzoek naar stellen en hoe verliefd ze precies waren. Het zal je niet verbazen dat degene die het verliefdst waren, meer aan hun partner denken wanneer ze niet samen zijn. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat vooral verliefde mannen zich maar moeilijk op andere dingen kunnen concentreren (ááh).

4. Jullie brengen geen tijd door met je eigen vrienden

Geef jezelf ook de ruimte om je partner af en toe te missen. Veel koppels stellen veel te hoge verwachtingen van hun huwelijk. Hun geliefde moet hun soulmate, lover, beste vriend en therapeut in één zijn. Dat is natuurlijk gedoemd tot teleurstellingen. Verzamel vrienden, collega’s en familie om je heen die aanvullen wat je partner misschien niet heeft. Als je net zoveel tijd met hen spendeert als met je partner, ga je waarschijnlijk een stuk tevredener door het leven.

5. Je relatie is een achtbaan

Wanneer het goed is, is het fantastisch – maar als het slecht gaat, is het meteen dramatisch. Bij koppels wiens relatie een achtbaan van emoties is, fluctueert de commitment naar elkaar veel meer. Al die drama zorgt er misschien voor dat het nooit saai is, maar maakt je volgens onderzoek op de lange termijn niet gelukkig.

6. Je ziet je partner precies voor wie hij is

Wat is daar nou weer mis mee, horen we je denken. Toch is het beter om je roze bril op te zetten. Als je je ‘positieve illusies’ maakt over je geliefde, is de kans groter dat jullie samen blijven. Het is helemaal niet erg om je partner op een voetstuk te zetten en hem als knapper, slimmer of grappiger beschouwen dan jijzelf.

7. Je bent ervan overtuigd dat je iemand achter de hand hebt

Als je wel eens fantaseert over een relatie met iemand anders en je vermoedt dat diegene datzelfde heeft… dan zit je in de problemen. In een onderzoek werd deelnemers gevraagd hoe groot de kans is dat ze snel een nieuwe relatie zouden hebben als hun huidige relatie stopt. De deelnemers die dachten dat dat snel zou zijn, hadden minder vaak drie maanden later nog een relatie. Ook interessant: uit onderzoek van dit jaar blijkt dat de meeste mensen – single en in een relatie – iemand achter de hand hebben met wie ze een potentieel een relatie aan kunnen gaan. Dat aantal zei verrassend genoeg dan weer niets over hoe toegewijd diegene is in zijn huidige relatie.

8. Je zweert erbij dat jullie elkaar in balans brengen

Dat klinkt mooi, maar in de praktijk werken tegenpolen maar zelden lekker samen. Op een gegeven moment gaan de verschillen waarin hij anders is dan jij toch tegenstaan. In het begin vind je het nog leuk dat hij je meesleept naar feestjes terwijl jij eigenlijk een huismus in hart en nieren bent, maar op een gegeven moment is er minder ruimte voor compromissen en wederzijds begrip.

9. Jullie hebben fundamenteel andere waarden

Wil je kinderen? Ben je religieus? Dat zijn dingen waar je het met de ander over moet hebben voordat het serieus wordt tussen jullie. Als die antwoorden verschillen, is dat iets om verder te onderzoeken. Iemand vinden met dezelfde fundamentele waarden als jij is volgens experts ‘de heilige graal’ van een relatie. Let op: andere waarden hebben is iets anders dan verschillende interesses. Als jij het heerlijk vindt om naar concerten te gaan terwijl je lief daar geen klap aan vindt, kun je nog altijd met een vriend(in) gaan. Maar als jij de hele wereld over wil reizen en je partner een weekendje Veluwe al avontuurlijk vindt, kunnen er alarmbellen afgaan.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme