Verwacht je meer hulp van jouw partner bij de opvoeding en in huis? 5 manieren om dat duidelijk te maken
Hoewel jij en je partner allebei druk zijn met van alles en nog wat, heb jij toch het gevoel dat je meer doet in huis dan hij. Niet fijn. Met name als het gaat om ouderschap is het belangrijk dat jullie allebei het gevoel hebben daar 50/50 mee bezig te zijn. Zo geef je aan bij je partner dat je meer hulp bij de opvoeding nodig hebt.
Meer hulp bij de opvoeding
Moet je lief alwéér werken terwijl de kids naar bed gaan en komt het er dus op neer dat jij ze wederom een boekje voorleest. Hoewel je dat met liefde en plezier doet, verwacht jij wel iets meer hulp van je partner. Maar ja, hoe laat je dat nou duidelijk merken?
1. Spreek verwachtingen van elkaar uit
Als je echt in een situatie zit waarin de een het gevoel heeft meer te doen naar de ander, is het belangrijk dit uit te spreken. De kans is zelfs aanwezig dat jouw partner zich hier helemaal niet van bewust is. Net zoals je verwachtingen hebt binnen een relatie, heb je dat ook over de opvoeding van jullie kinderen.
Spreek deze verwachtingen dan ook uit. Neem hiervoor de tijd en plan regelmatig een momentje voor jullie zelf in om dit soort dingen bespreekbaar te maken. Leg uit dat je bijvoorbeeld meer aandacht voor de kinderen verwacht of dat je het fijn vindt dat als jij thuis komt van je werk het geen ongeorganiseerde bende is.
2. Routine aanbrengen en werken als een team
Als jullie verwachtingen naar elkaar hebben uitgesproken, wordt het veel makkelijker om routine en structuur in jullie leven (met kinderen) aan te brengen. Jullie weten dan eenmaal wat je partner van jou verwacht en andersom. Hierdoor is de kans veel groter dat jullie samen functioneren als een geoliede machine en echt op elkaar zijn ingespeeld.
3. Wees realistisch
Kijk ook naar jezelf en wees realistisch over je verwachtingen. Als jij wil dat je partner minder gaat werken om meer bij de kinderen te zijn, heeft dat ook gevolgen voor jullie financiële situatie. Verwachten dat je thuiskomt in een opgeruimd huis terwijl je partner júist alle aandacht aan de kids heeft gegeven die middag, is ook niet realistisch.
Denk daarom goed na over je verwachtingen, zijn deze haalbaar? Ga het gesprek ook altijd op een open manier aan zonder de ander af te vallen.
4. Probeer hier open over te praten
Dus niet als jullie op het punt staan om te vertrekken, maar op een rustig moment als jullie echt even kunnen praten samen. Je zal merken dat je het gesprek dan veel opener aan kunt gaan zonder per definitie ruzie te krijgen over dit topic.
Als je je partner aanspreekt op gebrek aan aandacht of hulp bij de opvoeding op het moment dat er een huilend kind in de kamer zit en het eten is aangebrand. De kans is dan groot dat dit eindigt in een ruzie waar jullie irritaties richting elkaar naar jullie hoofd slingeren. Niet handig.
5. Laat zien wat jij allemaal doet (met een korreltje zout natuurlijk)
Laat je partner maar eens zien wat jij allemaal doet en laat voor de verandering je kind in de box liggen huilen en blijf je partner star aankijken.