Vitamine C voor je huid: waarom je nooit meer zonder wilt
Sinaasappels, kiwi’s, aardbeien en bessen: allemaal lekkere fruitsoorten die je aan je ontbijtje kunt toevoegen om de nodige vitamine C binnen te krijgen. Goed voor de weerstand, en tegelijk heerlijk voor de huid. Heel fijn dat er nu cosmetica en huidproducten verkrijgbaar zijn waar deze vitamine in is verwerkt. Maar wat doet vitamine C nu eigenlijk voor je huid, en waar moet je op letten als je het gebruikt?
We zien het overal terug: vitamine C voor ‘that fresh look‘. Ok, dat klinkt leuk, maar waarom precies?
Waarom is vitamine C zo populair?
Van SkinCeuticals tot aan the Ordinairy: producten met vitamine C gaan als warme broodjes over de toonbank. Waarom? De eerste reden is dat er veel onderzoek gedaan is naar deze vitamine , en dat zien we natuurlijk graag. Daarbij hebben de producten veel voordelen. Of je nu last hebt van acne, of simpel even je glow kwijt bent: we hebben allemaal baat bij het gebruik ervan. Mits je het op de juiste manier gebruikt.
Waarom heeft onze huid vitamine C nodig?
Waarom hebben we dit product nu zo hard nodig? Om dat te kunnen begrijpen zul je eerst moeten snappen hoe onze huid is opgebouwd. Om een ingewikkeld scheikundig proces simpel uit te leggen kun je je het volgende verhaal voorstellen:
Vrije radicalen
Er komen allemaal vrije radicalen in je lichaam. Waar (tot een bepaalde hoogte) helemaal niets mis mee is. Ons lichaam is namelijk best slim, en kan deze vrije radicalen heel goed aan. Normaal koppelen deze vrije radicalen zich namelijk aan ziekteverwekkers en verlaten dan ons lichaam. Maar wat gebeurt er als er te veel radicalen ons lichaam binnen sluipen, door bijvoorbeeld roken, alcohol of stress? Dan gaan deze vrije radicalen de boel flink verstoren.
Antioxidanten
Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit zuurstof en water. Dit zijn moleculen, en kun je je die scheikundeleraar nog herinneren die uitlegde dat moleculen zijn opgebouwd uit neutronen en elektronen (komt het weer terug?) Nou, dat is dus precies waar die vrije radicalen op uit zijn: op het stelen van de elektronen.
Dit is het moment waarop antioxidanten zich van hun beste kant kunnen laten zien: antioxidanten schieten ten hulp. Zij zijn zo vrijgevig dat ze elektronen afgeven (aan de vrije radicalen), zodat onze atomen alle elektronen voor zichzelf kunnen houden. En laat vitamine C nu net zo’n fijne antioxidant zijn.
Tips voor het gebruik
Reden genoeg om meteen flink in te slaan. Maar net als andere foutjes die je met huidproducten kunt begaan, zijn er ook bij het gebruik van vitamine C een aantal voorwaarden.
1. Percentage vitamine C
Over het algemeen geldt: hoe hoger het percentage vitamine C in je product, hoe duurder het product. Nu hoef je niet meteen voor het duurste merk te gaan, maar let er wel op dat er genoeg is toegevoegd. Minder dan 5% vitamine C heeft namelijk geen enkel effect, en is dus alleen maar zonde van je geld.
2. Combineer
Als je nu al overtuigd bent, moet je je even voorstellen dat vitamine C nóg meer voordelen voor je huid kan hebben. Dit weten cosmetica merken ook, dus hebben ze deze gouden duo’s alvast voor ons uitgezocht en samengevoegd. Een paar van die mooie combi’s zijn vitamine C in combinatie met:
– Niacimide (tegen donkere vlekjes),
– Turmeric (oftewel kurkuma: tegen bacteria),
– Propaandiol en hyaluronic acid (voor hydratatie van de huid)
– Peptides (voor je collageen)
– Vitamine E (voor ‘sterkere’ huid)
Combineer het liever niet met vitamine A (zoals retinol). Als je beide producten wilt gebruiken, kun je vitamine C in de ochtend gebruiken, en Retinol aan je avondroutine toevoegen.
3. Gebruik met mate
Juist als jij teveel vitamine C gebruikt, verstoor je de balans van antioxidanten in je huid. En dat wil je nu juist vermijden. Gebruik het product (vooral in het begin) niet te vaak, en geef je huid voldoende rust.
4. Sunscreen
Last but not least: sunscreen, sunscreen sunscreen. Omdat vitamine C je huid gevoelig maakt voor UV-straling is het belangrijk om een goede zonnebrandcrème voor je gezicht te gebruiken.
Dit zijn de meest gestelde vragen over skincare op Google (+ de antwoorden)