Huid-op-huidcontact na de geboorte: dit zijn de voordelen
Misschien heb je weleens gehoord dat het belangrijk is om na de geboorte veel huid-op-huidcontact met de baby te hebben. Zo wordt er geadviseerd om (indien mogelijk) je kindje meteen na de geboorte minstens een uur lang bij de moeder op de buik te laten liggen. Gewoon huid op huid dus. Maar waarom is dat nou zo belangrijk?
Wat het effect is van huid-op-huidcontact is al veelvuldig onderzocht. Zo is gebleken dat het voor stressvermindering zorgt bij zowel moeder als kind. Niet alleen vlak na de geboorte, maar ook daarna.
Onderzoeken huid-op-huidcontact
Uit onderzoek blijkt ook dat het de baby helpt om een stabiele en normale temperatuur te krijgen. Soms zelfs beter dan de couveuse. Verder zorgt het huid-op-huidcontact voor een stabiele en rustige hartslag, bloeddruk en goede bloedsuikers. Door de het contact met de moeder lijken baby’s dus rustiger te worden. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat bij baby’s die extra zuurstof moeten krijgen en huid-op-huidcontact ontvangen; de behoefte aan extra zuurstof afneemt en hun stabiliteit toeneemt.
Uit ander onderzoek blijkt dat huid-op-huidcontact ook bij draagt aan de ontwikkeling van de hersenen. Wat zeker bij te vroeggeboren baby’s van essentieel belang kan zijn.
Effecten op borstvoeding
Voor een goede start van de borstvoeding is huid-op-huidcontact ook heel belangrijk. Door middel van huid-op-huidcontact wisselen moeder en kind sensorische informatie uit, waardoor de baby geprikkeld wordt in zijn natuurlijke drang naar de borst. Zo gaat hij zelf opzoek naar de tepel. Hierdoor lukt het de baby ook eerder om met wat hulp van de moeder de borst zelf te vinden en ook zelf aan te happen. Zo’n goede start verhoogt weer de kans op een goede en lange borstvoedingsperiode. Goed aanhappen is namelijk belangrijk om tepelklachten te voorkomen. Bovendien leert de baby de geur van de huid en de melk herkennen wat de melkinname bevordert.
Positieve effecten
Huid-op-huidcontact meteen na de geboorte, minstens een uur lang (en daarna zo vaak mogelijk, dag en nacht, gedurende de eerste paar weken) heeft dus veel positieve effecten. Zoals:
- Grote kans op zelf de borst nemen.
- Grote kans op goed happen.
- Meer tevredenheid bij de moeder over de borstvoeding.
- Minder stress bij de moeder.
- Minder geboortestress bij de baby (minder huilen)
- Meer verlangen van de moeder om haar kindje vast te houden.
- Een stabiele en normale huidtemperatuur.
- Een stabiele en normale hartslag en bloeddruk.
- Goede bloedsuikers.
- Een mogelijk lange exclusieve borstvoedingsperiode.
- Goede vaardigheid om zelf de behoefte aan de borst aan te geven.
Huid-op-huidcontact na een keizersnede
Natuurlijk is het niet in alle gevallen mogelijk om de baby direct na de bevalling bij de moeder op de buik te leggen. Gelukkig heeft huid-op-huidcontact ook langer na de bevalling nog steeds veel van dezelfde positieve effecten.
Krijg je een geplande keizersnede? Lees dan in dit artikel wat de mogelijkheden zijn voor huid-op-huidcontact met je baby na de bevalling.